PRIJENOS Burno u Saboru oko Ovršnog zakona, Beljak: Nemojte se, gospodine, z menom zezati jer nećete dobro proći!

U Saboru se raspravlja o Ovršnom zakonu.

Josip Salapić, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa, upozorio je da Vlada nije prihvatila baš sve prijedloge koji su se spominjali tijekom rasprave, ne precizirajući koje. Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, rekao je kako mu je drago slušati raspravu u kojoj se sve stranke slažu oko određenih stvari, a onda se obratio Salapiću. “Molim vas, kao predstavnika Vlade, da ovaj puta ne zeznete. A zeznuli ste jako puno puta”, rekao je Beljak.

Salapić mu je tada poručio kako nije vidio njegove amandmane na Ovršni zakon niti ga je vidio na sastancima o stručnim pitanjima vezanim uz promjene. Beljak njegov odgovor nije najbolje primio.

“Nemojte se, gospodine, z menom zezati jer nećete dobro proći!”, naljutio se Beljak, tvrdeći kako je u svom govoru zapravo htio pohvaliti Vladu. Salapiću je potom zamjerio što je mijenjao stranke kao saborski zastupnik, a sad je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa. Intervenirao je Gordan Jandroković, predsjednik Sabora, pokušavši umiriti Beljaka. Ali mu to nije pošlo za rukom, naprotiv.

“Vi ste pokazali elementarno poznavanje političkog uhljebljivanja. Danas ste predsjednik Sabora, a bili ste i uz Sanadera i uz Kosoricu i uz Karamarka i sad ste uz Plenkovića. Što ste vi pokazali?”, upitao je Beljak Jandrokovića, koji ga je upozorio da se ponaša nepristojno te mu prigovorio da danima ne dolazi u Sabor, a sada dijeli lekcije, čime je ovaj sukob i završio.

Zadovoljstvo što mu je Most prihvatio amandman izrazio je Ivan Lovrinović (PH). Riječ je o amandmanu prema kojem bi svaka stranka u ovršnom postupku plaćala svoje troškove. Lovrinović je ustvrdio da bi bez njegovog amandmana izmjene Ovršnog zakona bile samo kozmetičke. Predložio je i da se uvede moratorij na ovrhe od šest mjeseci, no Šimić mu je odgovorio da tome nisu skloni jer se među vjerovnicima ponekad nalaze i djeca kroz alimentaciju. “Moratorijem od šest mjeseci pojedine skupine bismo ostavili bez ikakvih sredstava za život“, rekao je Šimić.

Ivan Vilibor Sinčić, zastupnik Živog zida, rekao je da ovih dana brojnim građanima stižu “pokloni” HDZ-a i Mosta u vidu prijava poreza na nekretnine. “Ove izmjene Ovršnog zakona su korak naprijed u odnosu na katastrofalan prijedlog kojeg ste dali u prvom čitanju. Jesu li one posljedica nemirnog sna zbog ovog “poklona”, Pitao je Sinčić zastupnike Mosta.

Miroslav Šimić mu je odgovorio da je veliki uspjeh to što su izmjene Ovršnog zakona doveli do drugog čitanja. “To je velika vrijednost koju Most daje hrvatskoj politici i građanima koji se svaki dan deložiraju. Možemo se i mi odlučiti pojavljivati na svakoj deložaciji, slikati se, snimati, povećavati im dugove. Ali što oni imaju od toga”, rekao je Šimić, dodajući da očekuju da porez na nekretnine ne bude za građane veći od aktualne komunalne naknade.

U početku rasprave uglavnom su govorili zastupnici Mosta, inače predlagatelja izmjena Ovršnog zakona.

Tako je Hrvoje Runtić naveo podatke Fine prema kojima je 30. travnja u Hrvatskoj bilo 328.872 blokiranih građana zbog duga od 42,2 milijarde kuna. “Glavnica je oko osam milijardi kuna, a sve ostalo su zatezne kamate i drugi troškovi”, upozorio je Runtić, na što je njegov stranački kolega Miroslav Šimić odgovorio da to pokazuje kako stvari ne štimaju. “Broj blokiranih od kraja prošle godine narastao je na nešto iznad tisuću, a ukupan dug za milijardu. Jasno je da su u pitanju baš te kamate i skup, neracionalan i nepravedan postupak”, rekao je Šimić, dodajući da bi ovim zakonskim promjenama veliki broj građana s čijih računa godinu dana nije ništa naplaćeno bio deblokiran, a ponovio je i da bi se uveo institut zastare.

Nijhov stranački kolega Robert Podolnjak rekao je da je promjena ovog zakona važan korak da se pomogne građanima.

Započela je rasprava o izmjenama Ovršnog zakona koje je obrazložio zastupnik Mosta Miroslav Šimić u ime predlagatelja. Među ostalim, objasnio je da se ovim izmjenama omogućava osobama koje dobrovoljno napuste nekretninu pod ovrhom imaju pravo na plaćeni smještaj u roku od 18 mjeseci. Najamninu im u tom slučaju plaća država, s tim da iznos godišnjeg najma ne smije prelaziti devet prosječnih neto plaća.

“Jasno je da postojeći Ovršni zakon nije pravedan i da je to važan razlog što imamo veliki broj blokiranih. Odlučili smo prihvatiti sadržaj većine amandmana iako ćemo zbog procedure neke morati predati u malo drugačijoj formi”, rekao je Šimić, dodajući da će, unatoč drugačijoj formi, sadržaj biti zadovoljen.

Most je predložio da se uvede odredba po kojoj se ovrha obustavlja ukoliko ovrhovoditelj u godinu dana nije naplaćivao svoju tražbinu. U novom ovršnom postupku mogao bi potraživati samo glavnicu duga te kamate koje se skupe samo u tom dijelu postupka.

Prihvatit će i amandman Ivana Lovrinovića da svaka stranka plaća svoje troškove postupka.

“Pred nama je iznimno važna rasprava. Mnogi ste dali kvalitetne amandmane. Most je kroz prijedlog i današnjih amandmana pronašao najkvalitetnija rješenja da zaštitimo sve građane koje se godinama guli kroz Ovršni zakon, ali i da omogućimo svim vjerovnicima da naplaćuju svoje dugove”, rekao je Šimić

HDZ i HNS su protestirali zbog pritiska SDP-ovog predsjednika Davora Bernardića da se osnuje istražno povjerenstvo za Agrokor. Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, rekao je da im je neprihvatljivo da ih SDP ucjenjuje uskraćivanjem potpore za izbor ustavnih sudaca. “To nije ustupakinemožebiti predmet trgovine”; rekao je Bačić, ponovivši stav HDZ-a da se ne protive istrazi o Agrokoru, ali da smatraju da ju treba provoditi DORH.

Nezavisni zastupnik Željko Glasnović je vrijeme nakon pauze iskoristio za govor o kleptokraciji prije i poslije Domovinskog rata, masonima, tajnim računima u Austriji, sajamskim lopovima, udbašima i vrhovnim sucima.

“A di je lova? Je li moguće da danas kad imamo digitalizaciju nismo našli niti jeda od sajamskih lopova”, pitao je s govornice Glasnović, nakon što je nekoliko puta spomenuo nesrazmjer imovine vrhovnih sudaca (nikoga nije imenovao). Rekao je da neki vrhovni suci nisu imali bicikl prije rata, a sad im je samo jedna nekretnina vrijedna 750 tisuća (nije rekao čega). “Što je s našim ‘medijama’? Je li teško ići u Austriju i tražiti onih 300 računa? Tu nema istražiteljskog novinarstva”, nabrajao je Glasnović, dodajući da 14 hrvatskih obitelji u Austriji na računima ima 17,4 milijarde kuna. U raspravi je spomenuo i Hrvoja Šarinića za kojeg je rekao da je francusku masonsku ložu doveo u Hrvatsku.

Sabor je sjednicu započeo stankom koju je zatražilo pet zastupničkih klubova.

SDP nakon stanke želi govoriti o “neiskorištenju pretpristupnih fondova”, Željko Glasnović o bankovnim računima u inozemstvu, HDZ i HNS će dati dodatno objašnjenje vezano uz istražno povjerenostvo o Agrokoru, dok će Most govoriti o iseljavanju mladih.

Facebook Komentari