Parada protestantskog Oranskog reda prošla mnogo mirnije nego je to britanska policija očekivala

Tradicionalna parada protestantskog Oranskog reda (“Oranje”) u Belfastu, glavnome gradu Ulstera, odnosno Sjeverne Irske koja se nalazi u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, a koja je obično popraćena nasiljem jučer je prošla sasvim mirno, uz vrlo malo znakova da se politička kriza u Sjevernoj Irskoj produbljuje. Točnije, kriza, kako izgleda, zasad ne postoji i to ohrabruje.

Britanska policijaje marš nazvala “najmirnijim Dvanaestim srpnjem posljednjih godina i modelom za nadolazeće godine”.

Tradicionalna parada barometar je odnosa u Ulsteru, javlja britanski Reuters, a jučerašnja je prošla najmirnije otkad je sklopljen mirovni sporazum 1998. godine kojim su završila tri desetljeća sukoba između protestanata i katolika u kojima je poginulo tri tisuće i šest stotina ljudi.

Na ovogodišnjoj paradi “Oranja” prednjačile su žene

Oranski red (engl. Orange Order) je protestantsko bratstvo sa sjedištem u Belfastu, u Sjevernoj Irskoj. Osnovano je 1796.. u čast englesko-irsko-škotskog protestantskog kralja nizozemskog podrijetla Vilima Oranskog, koji je porazio vojsku katoličkog kralja Jakova II. u bitci kod Boyne 1690. godine.

Iako mu je sjedište u Sjevernoj Irskoj, red Oranje je prisutan i u Škotskoj te ima lože diljem britanskog Commonwealtha (54 države) i SAD-a.

Politički gledano, Oranski red je politički snažno povezan s unionizmom, tj. s britanskom Krunom.  Oranje sebe smatra braniteljem protestantskih građanskih i vjerskih sloboda, dok kritičari optužuju red za izazivanje podjela, trijumfalizam i protestantski supremalizam.  Ne-protestanti ne mogu postati članovi ovog društva, osim ako se izričito pridržavaju načela reda.

Policija Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske je marš Oranja nazvala “najmirnijim Dvanaestim srpnjem posljednjih godina i modelom za nadolazeće godine”.

Koalicija između probritanskih protestanata i katoličkih nacionalista u siječnju ove godine je pala, a politički zastoj prouzročio je strahove da bi se odnosi između zajednica mogli pogoršati.

Godišnjicu bitke kod Boyne, 12. srpnja, protestantski Oranski red obilježava nizom parada i marševa, što je svojedobno izazivalo revolt katolika i dovodilo do sukoba s policijom, pa čak i s britanskom kraljevskom armijom, no, ipak, od 1998. godine do danas nije zabilježen nijedan ozbiljniji incident, pa ni na ovogodišnjoj paradi “Oranja”.

Stoga je za nadati se je da će mir predvladavati te da neće doći do nikakvih sukoba između protestanata i katolika ni u vremenima koja dolaze, mišljenja su politički analitičari u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari