Krstičević Amerikance upoznao s kupovanjem aviona: Evo koje su zemlje u igri

Tijekom službenog posjeta SAD-u, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako je jedan od ciljeva službenog posjeta u SAD upoznati domaćina o namjeri nabave borbenog aviona te da za taj korak želimo razumijevanje i potporu SAD-a.

„Upoznao sam ministra Mattisa o našim namjerama donošenja odluke o nabavi novog borbenog zrakoplova. Moja zadaća kao ministra je obnavljanje sposobnosti borbenog zrakoplovstva. U razgovorima koji smo vodili s američkom stranom, naišli smo na puno razumijevanje i potporu američkog ministra obrane.“, izjavio je Krstičević.

“Ministarstvo obrane će slijedeći tjedan poslati formalni zahtjev za ponudu (tzv. Request for Proposal) za nabavu borbenih aviona u pet država i to u Švedsku (Gripen JAS-39), SAD (F-16), Južnu Koreju (FA-50), Izrael (F-16) i Grčku (F-16).

Postupak će se voditi transparentno, sustavno će se ispitati svaki segment kako bi krajnji izbor biti najbolji za Republiku Hrvatsku”, priopćili su iz MORH-a.

Po primitku ponuda, u slijedećih nekoliko mjeseci detaljno će se analizirati dostavljene ponude, a ključni parametri u odabiru, osim karakteristika i sposobnosti aviona, bit će tri segmenta: ​međudržavni ugovor, cijena i paket poslovno-gospodarske suradnje. U nabavi aviona Hrvatska želi surađivati s državom, a ne samo s tvrtkom, jer se ipak radi o važnoj, višegodišnjoj suradnji i razvoju strateškog partnerstva. Kod cijene vodit će se računa o ukupnoj cijena paketa, ali i o modalitetima otplate. Također, Hrvatska želi da ugovor o nabavi aviona bude podloga za jačanje gospodarske suradnje s državom od koje kupujemo avion, te će ugovor morati sadržavati i elemente investiranja u hrvatsko gospodarstvo.

Projekt nabave zrakoplova bit će projekt cijele Vlade te će uključivati Ministarstvo obrane i Oružane snage RH, Ministarstvo financija, Ministarstvo gospodarstva, kao i ostale relevantne državne institucije.

Projekt nabave aviona je izuzetno složen i zahtjevan te je Ministarstvo obrane intenzivno proučavalo iskustva drugih država, članica NATO-a, i koje su bile suočene s problemom zamjene ili modernizacije borbene eskadrile, kao što su npr. Bugarska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka.

Ovisno o dinamici sklapanja ugovora, očekujemo da će prvi avioni stići u Hrvatsku do kraja 2020. godine, pod uvjetom da odluka o nabavi borbenog aviona bude donesena do kraja ove godine.”, navodi se u priopćenju MORH-a.

Facebook Komentari