Zakone Udruge Franak i Snage poduprla cijela oporba i dio većine, 78 potpisa bez HDZ-a i HNS-a

Zastupnik SNAGE, Goran Aleksić danas je proslijedio u saborsku proceduru dva zakonska prijedloga.

Riječ je o izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju konačno bi se utvrdila metodologija za ugovaranje fiksnih kamatnih marži u svim kreditima, i to bez obzira na valutu kredita (kune, euri ili CHF) u kojima su promjenjive kamatne stope ugovorene ne nepošten način, kao i izmjenama Zakona o zaštiti potrošača omogućilo bi se svim dužnicima oštećenim nezakonitim promjenama kamatnih stopa, i to bez obzira na valutu ugovorenog kredita (kune, euri ili CHF), da na temelju kolektivne sudske presude u „slučaju Franak“ mogu zahtijevati vansudsko vraćanje preplaćenih kamata uz pripadajuće zatezne kamate.

Zakonski prijedlozi na odgovarajući način primijenili bi se i na CHF konvertirane kredite.

Podršku za oba zakonska prijedloga dali su zastupnici iz gotovo svih klubova zastupnika, osim iz Kluba HNS-a i Kluba HDZ-a.

Ukupno je prikupljeno 78 potpisa podrške, što čini saborsku većinu. Zastupnik Aleksić skupio je većinsku podršku u roku od dva tjedna odnosno puno brže nego što je premijer Plenković osigurao podršku novim ministrima. Stvarna podrška za donošenje predloženih zakona je i veća, ali zastupnik Aleksić zaustavio se u prikupljanju potpisa nakon 78. potpisa podrške.

To je vjerojatno najveća podrška nekom prijedlogu iz opozicije otkad postoji Hrvatski sabor. Podršku je dao i znatan dio većine, što znači da se radi o zakonima koji predstavljaju općedruštveni interes. To je dokaz da Goran Aleksić iz SNAGE, nakon dugogodišnjeg aktivizma u Udruzi Franak, i kao političar nastavlja raditi na način kako je djelovao i prije ulaska u Hrvatski sabor, bez ideoloških predznaka i s glavnim ciljem da pravna država uredi nepoštene odnose hrvatskih banaka prema dužnicima koji su ugovorili kredite prije 2013. godine.

Govorio je o odnosnoj problematici iz tjedna u tjedan u Hrvatskome saboru, animirao je argumentima zastupnike o problemu, pokrenuo je i tematsku sjednicu o nezakonitim kamatama, a nakon prikupljenih 78 potpisa dokazao je da nije uzalud govorio.

On sam kaže da je svjestan kako to ne znači da će zakoni biti i doneseni, ali je to svakako veliki korak prema donošenju tih zakona.

Valja napomenuti i to, Aleksić izjavljuje da je predsjednik Kluba HDZ-a izjavio da HDZ ne može dati podršku prije nego Vlada RH iskaže svoje mišljenje o prijedlozima, a u međuvremenu je HDZ dao podršku inicijativi da se konačno riješi problem nezakonitih fiksnih kamatnih marži – o čemu je poslano i službeno pismo Udruzi Franak.

Ako se predloženi zakoni donesu, time će konačno završiti era 15-godišnjeg manipuliranja kamatnim stopama od strane hrvatskih banaka, koje su na temelju nezakonitih promjena kamatnih stopa uprihodile od 5 do 10 milijardi kuna ekstra profita, a točne podatke teško je znati, jer Aleksić ne raspolaže svim podacima o tome. Osim toga, kamatne stope pale bi u kreditima ugovorenim prije 2013. za 1 do 3 postotna boda i anuiteti za 5% do 20%.

Aleksić smatra da u bankama leži do 10 milijardi kuna neosnovane stečevine koja mora biti vraćena oštećenim dužnicima.

Pokrenuta saborska inicijativa dokazuje da je moguće okupiti većinu u Hrvatskome saboru i za druge projekte važne zahrvatsko društvo u cjelini.

Aleksić očekuje da se zakoni uvrste u dnevni red odmah nakon ljetne pauze, da se rasprave tijekom jeseni, i donesu krajem godine ili početkom sljedeće godine.

Facebook Komentari