Aktualni sudac Ustavnog suda, bivši SDP-ovac, Mato Arlović je HDZ-ov treći kandidat za ustavnog suca

Aktualni sudac Ustavnog suda Mato Arlović je HDZ-ov treći kandidat za ustavnog suca, potvrdio je predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika u Saboru.

“Skloni smo podržati i predložiti imenovanje kolege Arlovića, ali o tome ćemo još odlučiti na klubu HDZ-a u pola dva”, kazao je Bačić na pitanje novinara u Saboru je li točna informacija da je Arlović HDZ treći kandidat za ustavnog suca.

Podsjetimo, ustavne suce Sabor bira dvotrećinskom većinom, dakle 101 glasom, i to iz reda istaknutih pravnika, osobito sudaca, državnih odvjetnika, odvjetnika i sveučilišnih profesora pravnih znanosti, piše N1.

“Dugo vremena već govorimo da nam je važna stabilnost sustav u RH. Ustavni sud je jedna od najvažnijih institucija i važno je da sudjeluje u punom sazivu od 13 sudaca”, istaknuo je Bačić dodavši da “u tom smislu žele s kolegama iz oporbe naći konsenzus kako bi omogućili Ustavnom sudu da može raditi stabilno”.

Kao drugi HDZ-ov kandidat spominje se Miroslav Šeparović, aktualni predsjednik Ustavnog suda, kojemu je mandat istekao još u travnju, no sukladno Ustavu može još najviše šest mjeseci biti u Ustavnom sudu.

A između Arlovića i Gorana Selanca, kome dati podršku, dvojio je i SDP, čiji je veći broj zastupnika na kraju ipak odlučio podržati Selanca, a kako je prošloga tjedna objasnio šef SDP-a Davor Bernardić: “Spremni smo podržati jednog kandidata kojega predloži HDZ, ali apeliramo da to ne bude nijedan kandidat koji je sudjelovao u presudi u slučaju Sanader, za koji smatramo da je derogirao ustavnu odredbu koja se tiče pretvorbe i kriminala”.

Facebook Komentari