Zagrebački HNS-ovac Tomislav Stojak o suradnji s Esih i Hasanbegovićem: Što se mene i HNS-a tiče, ne. To nije opcija

Zastupnik u Gradskoj Skupštini Grada Zagreba, HNS-ov Tomislav Stojak, gostovao je u Novom danu i komentirao konstituirajuću sjednicu Skupštine.

Zašto je HNS bio suzdržan na glasanju za predsjednika Skupštine?

U normalnoj predstavničkoj demokraciji, bilo bi lijepo da, kad se konstituira to tijelo, pozicija i opozicija jednoglasno izaberu vodstvo. To ovdje nije bio slučaj, kao što nije bio slučaj ni prije 4 godine. Ja sam smatrao da, ako ćemo mi kao opozicija tražiti da podrže naše potpredsjednike, onda nema smisla da glasamo protiv ili za neki prijedlog samo zato što je to prijedlog HDZ-a. Jasno, ne apriori protiv samo zato što je prijedlog HDZ-a, nego da kažemo da nećemo podržati zato što ta većina koja je jučer predložena nije jasna.

Tko je u ovom trenutku oporba, a tko vlast u Gradskoj skupštini?

Mi u HNS-u smo opozicija i tako ćemo funkcionirati, o drugima bi bilo nepristojno s moje strane špekulirati, ali mislim da dosta opozicijskih stranaka čekaju unutar sebe i unutarstranačke cikluse kako bi se odredili kud će ići.

Jesu li istinita nagađanja da je Milanu Bandiću HNS bio rezervna varijanta, ako propadnu pregovori s Brunom Esih i Zlatkom Hasanbegovićem?

Ne, apsolutno ne.

Je li postojao kontakt?

S HNS-om, odnosno sa mnom kao predstavnikom, ne. Je li s nekim drugim kolegama, koji su do jučer bili u HNS-u ili s kolegama s naše koalicijske liste, to ne znam.

Bi li za Zagreb bili bolji novi izbori ili da situacija ostane kakva jest?

Za Zagreb bi bili bolji novi izbori i za gradonačelnika i za Gradsku skuptšinu. Pitanje je hoće li ovakva tanka većina uspjeti provesti ijedan kvalitetan projekt.

Kakva je snaga Gradske skupštine u mandatima Milana Bandića?

On je takav jedan političar koji svojim svakim postupkom u politici pokušava pokazati svoju moć. Trebate imati jako predstavničko tijelo da odluke koje nisu dobre pokušate zaustaviti.

Kad će biti prvi test za Skupštinu?

Pitanje je kad će uopće biti sljedeća sjednica Skupštine. Prvi glavni test, izuzimajući pitanje imena Trga maršala Tita, bit će rebalans proračuna. To je prvi glavni test za tanku vladajuću većinu.

Postoji li suradnja na razini oporbe u Zagrebu? Kakav je odnos HNS-a i SDP-a?

S kolegama pojedinačno, na osobnoj, političkoj razini, uvijek dobro surađujemo. Što se tiče kolega iz SDP-a, ja sam otvoreno govorio, da bih osobno bio sretniji da su se odluke oko kandidata na našoj listi donosile drugačije. Dominik Etlinger, koji je bio jedan od najaktivnijih zastupnika, bio je stavljen na 23. mjesto. Takve stvari se ne rade. Najjače i najaktivnije ljude stavlja se na ulazna mjesta na listi. Korektno ćemo surađivati kao opozicija, a vjerojatno ćemo imati različite poglede oko nekih pitanja.

Koji su to?

Mi smo svi vrlo terenski ljudi. Imamo svakodnevni kontakt s ljudima, ne bježimo od toga na svaki ozbiljniji poziv građana izlazimo na teren. Razgovaramo s njima, trudimo se i pokušavamo konkretno rješavati probleme. U opozicijskoj kvoti bilo je malo inicijative da se drugi kolege pridruže takvom načinu rada.

Kad dođe do prvog velikog glasanja, hoće li o stavu HNS-a odlučivati vodstvo stranke ili gradski HNS?

Naravno da se uvijek u svakom pitanju mora povući paralela s nacionalnom politikom. Nacionalna koalicija nema nikakvog utjecaja na nižim razinama i sam sam sudjelovao u donošenju svih tih odluka. Povjerenik sam HNS-a za Grad Zagreb. Sigurno je da se u našoj središnjici neće odlučivati o potezima HNS-a na razini Grada Zagreba. Nitko me neće moći prisiliti da protiv svog uvjerenja donesem bilo kakvu odluku.

Koliko HNS može na takav način biti dio političke scene u Hrvatskoj? Je li on oporba ili vlast?

Na nacionalnoj razini HNS je dio vlasti. To je vrlo jasno i mi smo jasno rekli koji su naši ciljevi, od ministrice Divjak i potpredsjednika Vlade Štromara očekuje se da naprave nove politike. Što se nas u Zagrebu tiče, ukoliko ne dođe do promjene većine u Gradskoj skuptšini, moguće je stvoriti novu većinu.

Tko bi je sačinjavao?

Mi kao opozicija u Gradu Zagrebu imamo 25 glasova. Jedan nedostaje do većine kakvu sad ima Milan Bandić i vrlo je lako moguće da neki od kolega koji su u poziciji podrže nas.

Je li moguća suradnja s Brunom Esih i Zlatkom Hasanbegovićem?

Što se mene i HNS-a tiče, ne. To nije opcija.

A s liste HDZ-a i Bandića?

Na njihovim listama ima vrlo uglednih ljudi koji su pokazali da imaju čvrsta stajališta.

Je li HNS u Hrvatskoj pokušao zakopati rovove prošlosti ili je pokazao da u Hrvatskoj nema ideala?

Mi smo spremni platiti cijenu. Ako se pokaže da nismo dobro napravili, platit ćemo cijenu, ali imamo ogromnu želju pokazati da se kroz obrazovnu reformu može izgraditi kvalitetnije društvo.

Facebook Komentari