VIDEO Potočari: Srebrenica je tamna mrlja čovječanstva

U Memorijalnom centru u Potočarima klanjana je dženaza-namaz i obavljen ukop posmrtnih ostataka 71 žrtve, među kojima je i sedam maloljetnika.

Najmlađa žrtva ukopana danas u Potočarima je 15-godišnji Damir (Kemal) Suljić čiji posmrtni ostaci su pronađeni u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva, a najstarija Alija (Huso) Salihović, rođen 1923.

Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada su smiraj pronašle 6.504 žrtve genocida, a traga se za još približno tisuću.

22 godine prošle su od genocida u Srebrenici, stravičnog zločina u kojem je vojska bosanskih Srba ubila više od 8 tisuća Bošnjaka, muškaraca i dječaka.

Na komemoraciju u Srebrenicu stiglo je više od pet tisuća sudionika “Marša mira”.

Pomirenja i bolje budućnosti neće biti sve dok u potpunosti ne bude poražena ideologija koja je kreirala genocid u Srebrenici. Zato danas s ovog svetog mjesta još jednom upućujemo poziv srpskom narodu i njegovim političkim predstavnicima, vjerskim i intelektualnim elitama da prihvate istinu i prestanu nijekati genocid koji je ovdje počinjen, da konačno učine taj korak ka istinskom pomirenju i boljoj budućnosti za sve nas, kazao je u govoru na komemoraciji član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Ta istina, kako je istaknuo, traži od srpskog naroda da prestane poklanjati svoje povjerenje onima koji nude izmišljene mitove i vode u sukobe i kojima narod treba samo kao suučesnik u zločinu.

Izetbegović je upozorio kako takvi nijekanjem ratnih zločina i dodjelom odličja ratnim zločincima vrijeđaju i preživjele ali i mrtve a uz to “nastavljaju svakodnevno prijetiti otcjepljenjem dijela BiH”. “Poručujemo im da u tome neće uspjeti”, kazao je Izetbegović ističući kako mjesta masovnih zločina poput Srebrenice i Tomašice kod Prijedora, mjesta koja su na području teritorija Republike Srpske, nikada neće biti ništa drugo nego sastavni dio BiH.

Kazao je kako su odredi smrti zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića u Srebrenici ciljano pogubili na tisuće zarobljenih muškaraca i dječaka želeći zatrijeti postojanje cijelog jednog naroda. “Sva krivnja Damira Suljića koji je imao 15 i Alije Salihovića koji je imao 72 godine čije ćemo kosti sahraniti u Potočarima je ta što su bili muslimani-Bošnjaci i što su rođeni u Srebrenici”, kazao je Izetbegović.

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carmel Agius kazao je kako su on i njegove kolege proteklih četvrt stoljeća nastojali odlučno služiti pravdi i pri tom posebice utvrditi razmjere i karakter zločina u Srebrenici. “Tisuće muškaraca i dječaka Bošnjaka ubijeni su i bačeni u masovne grobnice koje su izmještane sve dok ih nismo pronašli. Počinitelji tih užasnih zločina znali su što rade i činili su sve u pokušaju da prikriju svoje zločine no istina će kao i ulje kad tad isplivati na površinu”, kazao je Agius ističući kako je ponosan jer je upravo ICTY doprinio da istina o genocidu bude otkrivena i potvrđena brojnim sudskim presudama.

Upozorio je kako unatoč tome još uvijek ima puno onih koji niječu karakter i razmjere genocida a njima je poručio kako takvim nečasnim postupcima ne mogu dovesti u pitanje potvrđene činjenice. “Istina treba biti katalizator koji će ujediniti ljude u BiH u pravcu pomirenja”, zaključio je sudac Agius.

Voditelj delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark kazao je kako se mračni dani 1995. godine ne smiju zaboraviti, posebice u svjetlu današnjih izazova diljem svijeta.

Voditelj misije OESS-a u BiH Jonathan Moore je podsjetio kako je u Srebrenici počinjen najveći ratni zločin u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Ćamil Duraković, predsjednik organizacijskog odbora za obilježavanje 22. obljetnice genocida, upozorio je kako se Bošnjacima na teritoriju RS i danas uskraćuju elementarna prava poput onoga na školovanje na vlastitom jeziku. Zatražio je od svih poduzimanje koraka kojima će se osigurati da prestane veličanje ratnih zločinaca i vrijeđanje preživjelih te dostojanstva.
“Nećemo odustati i nećemo otići”, poručio je Duraković dodajući kako će Bošnjaci učiniti sve da se njihovoj djeci ne ponovi ono što se zbilo 1995. godine.
Većina inozemnih izaslanstava na ovogodišnjoj komemoraciji u Srebrenici bila je zastupljena na razini akreditiranih diplomatskih predstavnika a hrvatsko je predvodio veleposlanik Ivan Del Vechio. U Srebrenicu nije došao nitko od predstavnika srbijanske vlade no zato su tamo stigli lideri oporbe Nenad Čanak i Čedomir Jovanović.

Obojica su novinarima kazali kako je obveza Srbije suočiti se s tim da je u Srebrenici počinjen genocid i da nijekanje te činjenice neće umanjiti razmjere tog strašnog zločina.

Facebook Komentari