Murganić: Nije riječ o Milas Klarić, već o zakonu

Povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Nils Muižnieks zatražio je od hrvatske vlade da ponovno razmotri nacrt zakona o pravobranitelju za djecu te da razmotri amandmane koji su im upućeni, piše HRT.

Prijedlog zakona bio je i tema saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport koji ga je većinom glasova i podržao. Oporba koja je bila protiv smatra da je zakon “smokvin list” za političku smjenu pravobraniteljice Ivane Milas Klarić.

Ona je, pak, istaknula da je prijedlog zakona napad na neovisnost institucije, dok ministrica demografije i mladih Nada Murganić žali što se više raspravlja o pravobraniteljici, nego o samom prijedlogu zakona. Novi zakon mora se donijeti po hitnom postupku jer je sadašnji Ustavni sud proglasio nevrijedećim, rekla je ministrica te ocijenila kako je rasprava o zakonu skrenula u vode u koje nije trebala.

HNS-ova saborska zastupnica Marija Puh najavila je kako će HNS na zakon o pravobranitelju za djecu, koji je predložila Vlada, podnijeti amandamne koji će osigurati stabilnost i jaču neovisnost pravobraniteljice za djecu.

Facebook Komentari