Milas Klarić kaže da je Pernar jedan bezidejni populist, a ministrica Murganić ne razumije

Izjave ministrice demografije, obitelji, mladih i socijalnih politika Nade Murganić pokazuju duboko nerazumijevanje političkog sustava i funkcioniranje institucija u Republici Hrvatskoj. Izjavila je to pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić u HRT-ovoj emisiji “Hrvatska uživo” komentirajući izjavu ministrice Murganić koja je kazala između ostalog da su svi dužnosnici s nekim mandatom u mogućnosti da ih propituje i procjenjuje onaj tko ih imenuje.

Gospođa Murganić ne razumije razliku između različitih državnih dužnosnika. Ministar ili ministrica, konkretno ona, je državni dužnosnik kojega može smijeniti njezin šef, dakle premijer. Ona ne podnosi izvješća godišnja nikome, kazala je Milas Klarić.

Ja vodim jedno nacionalno neovisno tijelo i nisam isti rang dužnosnika kao što je to jedan ministar. Gospođa Murganić ne razumije poziciju i pravni položaj neovisnih institucija u RH, dodala je pravobraniteljica.

Milas Klarić: O izvješćima neovisnih institucija u parlamentu se ne smije glasati

Neprihvaćanjem izvješća saborski zastupnici mogu vas smijeniti. Gospodin Ivan Pernar je jedan bezidejni populist. On mora da je stvarno prespavao zimski san kad može utvrditi da ja ne branim djecu od pedofila, osobito pedofila u crkvi. Mislim da je upravo jedan od razloga što vrlo često kritiziram Crkvu, jedan od razloga smjene od strane vladajuće stranke.

Ja sam gospodina Pernara prijavila Državnom odvjetništvu zbog kršenja dječjih prava. Svi se sjećamo cirkusa oko upadanja u škole. I sada taj isti saborski zastupnik može glasati protiv mog izvješća. Ovo je sjajan primjer koji pokazuje zašto se o izvješćima neovisnih institucija u parlamentu ne smije glasati, kao što je to slučaj u i u drugim državama. Mi smo izuzetak s našim zakonodavnim rješenjima i u pravnom smislu ne podržavamo neovisne institucije, izjavila je Milas Klarić.

Ivan Pernar je u Hrvatskom saboru danas oko 13 sati tražio stanku kako bi govorio o pravobraniteljici za djecu Ivani Milas Klarić. Rekao je da će svi prije nje progovoriti o slučaju dječaka kojega je zlostavljao svećenik, objavljeno na Novoj TV. Umjesto toga ona se bavi je li se Ivan Pernar slikao sa nekim djetetom. I u tome vidi problem, rekao je Pernar.

Milas Klarić: Trebalo je ići u sadržajne izmjene zakona

Milas Klarić je za HRT istaknula i da Ustavni sud nije išao u sadržaj zakona o pravobranitelju za djecu kada ga je proglasio neustavnim. Zakon o pravobranitelju za djecu donijet je 2003. godine. Zahtjev za ocjenu ustavnosti podnijet je 2005. godine i Ustavni sud je u ožujku 2017. godine donio odluku o tome da zakon o pravobranitelju nije u skladu s Ustavom zbog formalne neusklađenosti, zbog nedovoljnog broja glasova, tada 2003.

Trebalo je ići u sadržajne izmjene, pa popraviti odredbe koje nisu bile dobre. Nažalost, Vlada se odlučila za varijantu da postojeće loše odredbe zadrži i njima doda još najmanje dvije koje bitno pogoršavaju pravni položaj institucije koju vodim, izjavila je pravobraniteljica za djecu.

Milas Klarić: Pravobranitelja za djecu pretvara se u neku vrstu vladine agencije

Navodeći Vladine izmjene na Zakon o pravobranitelju za djecu Milas Klarić je kazala da su bitna dvije novine – da mandat čelnika prestaje donošenjem novog zakona. To je posve nepotrebno. To defacto znači smjenu. Kao drugo, Sabor može u bilo kojem trenutku s neodređenim rokovima tražiti tzv. izvanredna izvješća pravobranitelja. Time se pravobranitelja zapravo pretvara u neku vrstu vladine agencije, a time svaka iluzija o neovisnosti tijela prestaje, izjavila je između ostalog pravobraniteljica za djecu Milas Klarić.

VIDEO Pernar pozvao Ivanu Milas Klarić na ostavku zbog prikrivanja pedofilije svećenika

Murganić: Nije riječ o Milas Klarić, već o zakonu

Facebook Komentari