Ljubić o Njemačkoj inicijativi: Inzistiranje na građanskoj državi poništava Ustav BiH

Četiri se puta u posljednjih osam mjeseci između Hrvatske i Njemačke, iza zatvorenih vrata institucija EU, događao žestok verbalni okršaj. Svaki puta zbog BIH. Njemačka i Hrvatska u pogledu BIH imaju drukčiji pristup.

Njemačka zahtijeva da BiH bude uređena kao građanska država, što znači da građanin u toj zemlji prava crpi i uživa kao građanin i pojedinac, a ne kao pripadnik etničke ili druge skupine.

O tome smo u Studiju 4 razgovarali s Božom Ljubićem, predsjednikom Glavnog vijeća Hrvatskoga narodnog sabora BiH.

Ljubić u tome ne vidi interes Njemačke. Prema njegovim riječima, inzistiranje na BiH kao građanskoj državi poništava Ustav BiH u kojem su navedena tri konstitutivna naroda. Ustav je donesen na mirovnoj konferenciji u Daytonu i on se može izmijeniti samo na novoj mirovnoj konferenciji uz sudjelovanje i Hrvatske i Srbije. Taj pristup je neprihvatljiv i neprimjeren Bosni i Hercegovini, ustvrdio je Ljubić.

Istaknuo je kako je nužno izmijeniti izborni zakon koji bi omogućio Hrvatima da biraju svoje predstavnike u tijelima države.

Hrvatska je uspjela četiri puta blokirati njemačku inicijativu pa je EU izašla s kompromisnim stajalištima u kojima se ističe važnost reforme izbornog zakona koji je malim, ali sukcesivnim promjenama doveo do situacija da predstavnike Hrvata biraju drugi narodi: dva puta u zaključcima Vijeća EU, u dokumentu EU prema Vijeću sigurnosti UN-a za raspravu o BiH te u dokumentu oko provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s BiH.

U diplomatskim krugovima tvrdi se da je turski predsjednik Recep Erdoğan izlobirao kod njemačke kancelarke Angele Merkel da Njemačka pokrene inicijativu za novo preuređenje BiH, a neki izvori kažu da se navodno već piše promemorija po kojoj bi se BiH uredilo kao građansku državu.

Facebook Komentari