Martina Dalić o mogućnosti da firme s kojima je poslovao Agrokor zahvati val stečaja

U Dubrovniku je počeo financijski događaj godine. Dvadesetak guvernera regije i Europske unije razgovara o tome koliko i kako države svojim reformama mogu poboljšati životni standard, posebno u zemljama takozvane nove Europe kojima pripada i Hrvatska.

Na tom skupu svoje stavove prenijet će i prva žena MMF-a Christine Lagarde. Kako je prošao susret šefice MMF-a s hrvatskim premijerom i izaslanstvom Vlade otkrila je ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Koliko Hrvatska može imati koristi ovakvim skupom ? Dolazi šefica MMF-a, hoćemo li kao i do sada dobivati sugestije koje smo morali sprovesti. Kako će sad to izgledati?

Ova konferencija je mjesto razmjena iskustava i diskusije između guvernera i ministara financija država istočne i jugoistočne Europe. U ovoj prigodi ne radi se o dijeljenju savjeta, već o raspravi i razgovoru i razmjeni iskustava o jednoj važnoj temi.

O reformama?

Radi se o jednom specifičnom segmentu reformi, a to je kako institucije i dobro državno upravljanje pridonose gospodarskom rastu i time smanjivanju jaza između bogatijih i manje bogatijih.

Koja je to konkretna reforma koju vi trenutno provodite, a da je mi kao građani osjetimo?

Ono što svi vide je izvanredna uprava u Agrokoru.

Možemo odahnuti? Neće biti stečaja i velikih otpuštanja?

Mislim da je vjerojatnost i mogućnost da se razvoj situacije u Agrokoru prenese na sistemski rizik i nekontrolirane lančane stečajeve minimiziran. Naravno, ni na koji način ne treba pomisliti da je cjelokupni posao završen. Pred izvanrednom upravom sada slijedi ono restrukturiranje, slijede poslovi vezani uz poboljšanje načina funkcioniranja cijele kompanije i priprema za nagodinu.

Jesmo li sigurni da druge tvrtke povezane s Agrokorom neće odlaziti u predstečajne nagodbe ili u stečajeve?

Teško je govoriti o generalnim rješenjima. Ono što je važno jest da je o Zakonom u izvanrednoj upravi i postupkom izvanredne uprave spriječen nekontrolirani slom sustava Agrokora i njegovo prelijevanje na cijelo hrvatsko gospodarstvo. Spriječeno je da se eventualni slom Agrokora prenese na nekontrolirane i teško procjenjive efekte u samom gospodarstvu.

Ako se dogodi neki stečaj to će biti izdvojeni slučaj? Neće biti masovnih stečajeva?

Ne bih očekivala masovne stečajeve. Mi vidimo da u okviru uobičajenog stečajnog postupka, neke tvrtke traže zaštitu predstečajne nagodbe. Mi smo stoga proteklih tjedana radili da izmjenama i dopunama Zakona o stečaju kako bi se poboljšala mogućnost da se financiraju tvrtke koje uđu u predstečajnu nagodbu. Te su izmjene i dopune sada u javnom savjetovanju. Tako smo i u uobičajenom postupku predstečajne nagodbe otvorili mogućnost financiranja sa statusom najstarije tražbine.

Koliko trenutno iznose dugovi Agrokora?

Izvanredna uprava je još prije mjesec i pol dana objavila kako je ukupan dug Agrokora tada procijenjen na 40 milijardi kuna.

Nakon godinu Agrokor će biti manji i s manje zaposlenika, ali spašen kao tvrtka?

Po mojoj procjeni Agrokor će biti sustav koji neće postojati u današnjem obliku kao konglomerat i koncern. Očekujem da kroz proces reorganizacije hrvatsko gospodarstvo postane bogatije za niz tvrtki koje su efikasnije, koje zapošljavaju i imaju perspektivu rasta.

Facebook Komentari