Evo koga Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović predlaže za predsjednika Vrhovnog suda

Izvor: N1

Đuro Sessa, sudac Vrhovnog suda i počasni predsjednik Udruge hrvatskih sudaca, bit će predložen za predsjednika Vrhovnog suda, doznaje Večernji list iz neslužbenih izvora bliskih predsjednici države Kolindi Grabar-Kitarović.

Ima međunarodni renome

Sessa je od 2004. do travnja ove godine bio predsjednik UHS-a, član je Europske udruge sudaca i lani u rujnu u Meksiku je imenovan dopredsjednikom Međunarodne udruge sudaca. Također je 2015. u Londonu imenovan i zamjenikom predsjednika Savjetodavnog vijeća europskih sudaca (tijela Vijeća Europe).

Bio je 90-ih naš konzul savjetnik u Australiji, a potom predsjednik Općinskog suda u Zagrebu pa sudac Županijskog suda u Zagrebu. Od 2008. je sudac Vrhovnog suda čija će opća sjednica nedvojbeno dati pozitivno mišljenje o njemu. Očito, nakon što je Ivan Turudić poslao predsjednici pismo u kojem ju izvještava da joj više ne želi otežavati situaciju te da stoga više ne računa s njim kao s kandidatom, predsjednica je riješila sve dvojbe za prijedlog koji je ostavila za posljednji tjedan rada Sabora uoči ljetne pauze, što se poklapa i sa skorašnjim prestankom mandata aktualnog šefa Vrhovnog suda Branka Hrvatina.

Turudić je svoj odustanak obrazložio time što je bio izložen “orkestriranim i naručenim napadima u medijima, a zbog dvadesetogodišnjeg poznanstva s notornim Zdravkom Mamićem”. Napad ljudi iz politike Istaknuo je da nikad nije pogodovao ni sudjelovao u odlukama koje su se ticale Mamića te je kao uskočki sudac podvrgnut stalnim sigurnosnim provjerama. Kao naručitelje napada prepoznao je “ljude iz političkog života koji imaju bitno dublje odnose, ne samo s imenovanim nego i s puno većim brojem osoba protiv kojih se vode kazneni postupci”.

Facebook Komentari