Protupožarni avioni i danas angažirani u gašenju dva požara

Foto:HRZ i PZO/ M. Karačić

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ iz Zemunika, angažirane su i danas, u nedjelju, 9. srpnja 2017., u gašenju dva požara.

Najveće požarište razvilo se na nepristupačnom terenu u Dalmatinskoj Zagori na lokaciji Svilaja-Otišić u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je angažirano pet protupožarnih aviona. Najprije su od ranog jutra djelovala dva Canadaira CL-415, a kasnije su dodatno upućena još i tri Airtractora AT-802.

Na drugom požarištu, Plano kod Trogira djelovala su dva Canadaira CL-415, koji su nakon gašenja ovog požara ponovno upućeni na požarišta Svilaja-Otišić.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 34 požara (14 u Šibensko-kninskoj, 11 Splitsko-dalmatinskoj, pet u Dubrovačko-neretvanskoj, tri u Zadarskoj te jedan u Ličko-senjskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile više od 360 sati naleta, pri čemu su izbacili više od 11 800 tona vode te prevezli 169 zemaljskih vatrogasaca i jednu tonu vatrogasne opreme do požarišta.

Facebook Komentari