50 YEARS AFTER Postoje čudesne godine, jedna takva u rock glazbi je 1967.

Piše: Prof. dr. sc. Kristijan Krkač

Postoje čudesne godine (lat. annus mirabilis, anni mirabiles). Izvorno je izraz skovan kako bi se opisala 1666. godina, tj. velike nesreće koje su zadesile Europu, prije svega Englesku (primjerice veliki požar u Londonu), a skovao ga je engleski pjesnik John Dryden u istoimenoj pjesmi o toj godini.

Otad se mnogim godinama pridaje epitet „čudesna“, a jedna takva u rock glazbi je uz primjerice 1977. svakako i 1967. kojoj ove 2017. slavimo veliku obljetnicu.

Nakon 50 godina sve više potvrđuje da je 1967. u rock glazbi bila neobjašnjivo unikatna. Nikad prije, a niti poslije barem do evo već 2017. niti jedne godine nije objavljena takva kolikoća izvrsnih rock albuma i singlova u samo godinu dana.

Oni kojima je to ljeto pojelo pola mozga sve više su u pravu, a svi ostali zdravi da zdraviji ne mogu biti sve su više u krivu.

Uz količinu glazbe neki ističu i kakvoću tvrdeći da su albumi te godine remek djela rocka.

Neki pak dodaju i izvornost i kreativnost koje se također čine neponovljivima. Konačno, neki tvrde kako je supostojanje različitosti i bogatstva novih stilova zaista najveće čudo te godine.

Navedimo samo nekoliko albuma: Chuck Berry’s Golden Decade (Chuck Berry), Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (The Beatles), Eric is here (Eric Burdon and The Animals), Trogglodynamite (The Troggs), Deliver (The Mamas and the Papas), Are You Experienced (The Jimi Hendrix Experience), Axis: Bold as Love (The Jimi Hendrix Experience), The Doors (The Doors), Strange Days (The Doors), The Piper at the Gates of Dawn (Pink Floyd), The Velvet Underground and Nico (The Velvet Underground), David Bowie (David Bowie), Surrealistic Pillow (Jefferson Airplane), After Bathing at Baxter’s (Jefferson Airplane), Disraeli Gears (Cream), Absolutely Free (The Mothers of Invention), Lumpy Gravy (Frank Zappa), Ten Years After (Ten Years After), The Grateful Dead (Grateful Dead), Canned Heat (Canned Heat), Soul of Mann (Manfred Mann) itd.

Iako je ovo samo vrlo uzak izbor samo rock albuma, tj. nisu navedeni blues, jazz i albumi klasične suvremene glazbe, ipak se smije slutiti kako je skladno supostojanje vrlo različitih stilova u istom glazbenom prostoru i vremenu neka krovna vrijednost koja na okupu drži količinu albuma (ali i singlova koje uopće nismo navodili), zatim kvalitetu i na koncu izvornost i kreativnost.

Struka se trudi objasniti 1967. godinu ali joj ne ide baš najbolje dobrim dijelom i zbog toga što se preživjeli sudionici te godine jako slabo sjećaju, a što se nas skromnih obožavatelja, inače djece tih generacija tiče, uopće nije loše neke stvari ostaviti neobjašnjenima, a možda i neobjašnjivima, tim više što se time ništa niti ne gubi, a ni ne dobiva.

Potreba za objašnjenjem je prije svega osobna potreba da se na neki način vlastitom životu prida neka zaokruženost, sklad i na koncu smisao pri čemu ni na koji način nije jasno zašto bi to život uopće trebao imati kako bi bio dobar i čudesan život.

U usporedbi sa 1967. godinom, svakako je zanimljiva i 1977., pa zatim i 1987. i na koncu 1997. godina, no može se primijetiti da slučajno ili ne te godine sve manje nalikuju na 1967. barem prema prijedlogu krovne vrijednosti, a 2007. i 2017. nisu vrijedne spomena otprilike koliko i 1957. ili 1947. ne zato što te godine ili desetljeća nisu dala genijalna djela jer jesu, nego zato što nisu proizvele takvo zgusnuće različitosti kreativnosti, izvornosti i kakvoće kakvo je proizvela za „čudesna“ 1967.

Facebook Komentari