Trump izoliran na G20, ostalih 19 podupire Pariški sporazum o klimi

U Hamburgu je završen summit G20, dvadeset gospodarski najrazvijenijih država. Američki predsjednik Donald Trump ostao je osamljen i izoliran na sastanku čelnika najmoćnijih svjetskih zemalja. Ostalih 19 lidera odbilo je njegov zahtjev za reviziju Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

Tvrde da u borbi protiv globalnog zatopljenja, dogovorenoj 2015., nema kompromisa.

Trump je prošlog mjeseca objavio da se SAD povlači iz sporazuma postignutog 2015. godine.

G20 je odbio Trumpov poziv na ponovne pregovore o Pariškom sporazumu, rekavši kako članice smatraju da je sporazum nepovratan. Primamo na znanje odluku SAD-a o povlačenju iz Pariškog sporazuma, navodi se u završnom dokumentu.

Osim trgovine, klimatske promjene bile su jedno od najspornijih pitanja dvodnevnog summita. Službeni pregovarači neprestano su radili 24 sata kako bi se pokušao ostvariti dogovor oko te dvije teme.

Ranije su se čelnici G20 dogovorili da će nastaviti borbu protiv protekcionizma i promovirati slobodnu trgovinu, ali su pronašli način da udovolje Trumpovoj nacionalističkoj gospodarskoj agendi “America First” (Amerika na prvom mjestu), prema nacrtu završne deklaracije. Naša tržišta ostaju otvorena, uz recipročne i uzajamno korisne trgovinske i investicijske okvire i uz poštivanje načela nediskriminacije, stoji u izjavi.

Dodaje se da će čelnici zemalja na koje otpada 85% svjetske ekonomske aktivnosti, nastaviti borbu protiv protekcionizma, uključujući nepoštene trgovinske prakse i u tom smislu priznati legitimne instrumente obrane.

Drugi dio rečenice bio je važan kako bi Trump podupro tekst i kako bi se dala potpora nekim mjerama borbe protiv trgovinskih praksi koje SAD smatra nepoštenima.

G20 je također pozvao neke članice, osobito Kinu, da smanji prekapacitiranost svog sektora čelika uslijed prijetnji američkim sankcijama, kao dio mjera kojima bi se zaustavile dampinške cijene i smanjio uvoz čelika u Kinu.

Potvrđujemo svoju predanost daljnjem jačanju trgovinske i investicijske suradnje u okviru G20, ističe se u završnoj izjavi.

Trump je oštro kritizirao globalizaciju i postojeće trgovinske sporazume tvrdeći da Amerika zbog toga gubi radna mjesta. No, u zajedničkoj izjavi čelnici G20 kažu: Međunarodna trgovina i investicije važan su motor gospodarskog rasta, produktivnosti, inovacija, otvaranja radnih mjesta i razvoja.

Trump ističe da je cilj američkog protekcionizma štititi američke plaće od učinaka globalizacije. S druge strane, kineski i ruski predsjednik XI Jinping i Vladimir Putin te njemačka kancelarka Angela Merkel snažno podupiru slobodnu trgovinu i upozoravaju na štetne posljedice gospodarskog protekcionizma.

Facebook Komentari