G20: bez napretka po pitanju Ukrajine

Razgovori između čelnika Rusije, Njemačke i Francuske o pronalaženju rješenja za sukob u Ukrajini nisu urodili napretkom po tom pitanju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron su se, kako je priopćio Putinov glasnogovornik, tek složili da postoji zastoj u provedbi sporazuma o prekidu vatre iz 2015. i da to treba popraviti.

Postignuto je razumijevanje između tri zemlje da bi se trebale provesti učinkovite mjere koje bi rezultirale stvarnim prekidom vatre na crti bojišnice i i omogućile povlačenje teškog naoružanja, kazao je Dimitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Macron je komentirao da nema gotovo rješenje za krizu, ali da su tri zemlje imale “dobru raspravu” oko toga. Da imam rješenje u džepu već bih ga iskoristio i podijelio s mojim prijateljima. Znamo kako je složena situacija na terenu i stoga pregovaramo, kazao je Macron u video poruci na Facebooku.

Napredak u provedbi Sporazuma iz Minska u istočnoj Ukrajini, kojeg su ispregovarali Pariz i Berlin, u zastoju je. Te dvije zemlje u protekle tri godine posreduju u pregovorima između Ukrajine i Rusije oko okončanja sukoba u kojima je do sada poginulo oko 10.000 ljudi.

Američki državni tajnik Rex Tillerson bi trebao danas otputovati u Kijev na razgovore s ukrajinskim vodstvom i glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Ukrajina ovaj vikend donosi zakon kako bi se bolje pozicionirala u pristupanju NATO-u, što bi moglo dodatno zategnuti odnose s Rusijom.

Facebook Komentari