Predsjednica u Varšavi: Potpisani sporazumi između hrvatskih i poljskih tvrtki

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u Varšavi sudjeluje na Globalnom forumu koji organiziraju Altantsko vijeće i Poljski institut za međunarodne odnose, javlja HRT.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom, koji je nedavno bio u uzvratnom službenom posjetu Hrvatskoj.

Nakon sastanka održano je svečano potpisivanje nekoliko sporazuma između hrvatskih i poljskih tvrtki.

Predsjednica je čestitala tvrtkama na potpisanim sporazumima i poželjela uspješan rad i suradnju. Istaknula je kako se Inicijativa triju mora etablirala kao snažna inicijativa koja je usmjerena na poboljšanje života njenih građana.

Naglasila je da inicijativa nije usmjerena protiv nikoga. Ona nije protiv, ona je za. Ona je za jačanje gospodrstava srednje Europe, a time i cijele Europske unije te dokidanju podjela na stare i nove države članice, istok i zapad Europe.
Predsjednica je još jednom zahvalila predsjedniku Donaldu Trumpu na potpori inicijativi.

Izvijestila je kako je pripremljen katalog projekata vrijednih 45 milijuna eura od kojih su neki planirani, a neki započeti. Potrebno je snažno raditi na iznalaženju sredstava za te projekte iz trećih izvora. U tom smislu održan je i Forum poslovnih ljudi koji će biti platforma za razvoj i financiranje.

Poljski predsjednik Andrzej Duda zahvalio je predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović na sjajnoj suorganizaciji i zajedničkom vođenju drugog summita država Inicijative triju mora. Zahvalio je i svim sudionicima koji su jučer i danas raspravljali o, kaže, vrlo važnom dijelu suradnje kakvsu razvoj infrastrukture i razvoj energetske sigurnosti u ovom dijelu Europe.

Drago mi je i zahvalan sam predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu što je kao gost sudjelovao u sastanku Inicijative, koja je od velike važnosti za države Inicijative, ali i razvoj EU-a i transatlantskih veza. Poljski terminal već je primio prvu dostavu plina iz SAD-a, a nadam se da će uskoro biti završen i terminal na Krku te ćemo biti u stanju stvoriti plinski koridor između Baltika i Jadrana. To je ono što mi, predsjednici Inicijative triju mora želimo, da ta suradnja bude i između vlada, uprava, poduzetnika. Želimo iskoristiti fondove EU-a te povećati konkurentnost EU-a, koja teži biti razvojna ravnoteža među svim državama.

Problem je EU-a da sve države nisu jednako razvijene i želimo da se taj razvoj uravnoteži, kazao je. Drago mi je što smo potpisali zajedničku deklaraciju kojom pretpostavljamo osnivanje poslovnog foruma, naglasio je.

Facebook Komentari