Potpredsjednik Vlade Štromar u BiH o priznavanju prava na rad u reguliranim profesijama

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, sudjelovao je danas na Zajedničkoj sjednici Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koja se održala u Sarajevu (Trg Bosne i Hercegovine 1). Ovo je druga Zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, nakon prve održane u lipnju 2010. godine u Splitu.

Na sjednici ministar Štromar održao je izlaganje u svojstvu potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske zaduženog za obrazovanje, znanost, i kulturu te je naglasio kako je za stabilno gospodarstvo, preduvjet u svakom slučaju kvalitetni obrazovni sustav, kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini.

Što se tiče znanosti, cilj je postići provedbu Ugovora o znanstvenoj i tehničkoj suradnji. Razgovori oko konkretne suradnje na polju znanosti traju unazad desetak godina, a ovoj Vladi je u interesu da se planovi što žurnije realiziraju. Pozdravljen je prijedlog Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine za žurnim održavanjem sjednice Zajedničkog povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju.

U svom govoru ministar Štromar dotaknuo se još jedne otvorene teme, a to je priznavanje prava na rad u reguliranim profesijama. Pitanje priznavanja prava na rad u reguliranim profesijama na radnim mjestima odgojitelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika u dječjim vrtićima i školskim ustanovama građanima Bosne i Hercegovine za koje Agencija za znanost i visoko obrazovanje nije nadležna, može se razmotriti bilateralnom suradnjom. Također, po pitanju visokog školstva, odnosno priznavanja visokoškolskih kvalifikacija stečenih u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo znanosti i obrazovanja suglasno je s prijedlogom olakšavanja postupka međusobnog priznavanja visokoškolskih kvalifikacija.

Na kraju, svog izlaganja ministar Predrag Štromar spomenuo je i dobru suradnju na polju kulture koja je zaista na visokoj razini. Kultura je simbol svake zemlje i moramo je njegovati, ali naravno i razvijati. Ministar je posebno istaknuo zajedničku kandidaturu stećaka na Popis svjetske baštine, kao i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

„Siguran sam da će se suradnja dvije zemlje u mandatu ove hrvatske Vlade još više poboljšati, i to na svim područjima, jer samo zajedno možemo razvijati cijelu našu regiju.“, zaključio je ministar Štromar, stoji u priopćenju ministarstva gospodarstva.

Facebook Komentari