Nuštar: Započeo 25. memorijal Andrija Andabak

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović danas je započeo prvi dio svečanog obilježavanja 25. obljetnice tragične smrti pukovnika Andrije Andabak, poznatog „lovca na tenkove“.

U Nuštru, mjestu nadomak Vinkovaca, koji je ratnih godina bio prva crta bojišnice prema Vukovaru, u kojem je legendarni „vojnik s Maljutkom“ i živio, u znak sjećanja na hrvatskog branitelja koji je upisan u anale suvremenog ratovanja kao vojnik koji je uništio ili onesposobio 32 oklopna vozila, već 25 godina organizira se ovaj Memorijal.

Danas su na mjesnom groblju u Nuštru položeni vijenci i upaljene svijeće. Sveta misa služena je u crkvi Svetog duha u Nuštru, dok je svečana akademija održana u Domu kulture Nuštar, gdje je otvorena i izložba „Junaci Domovinskog rata“.

U postavu izložbe nalaze se fotografije s biografskim podacima istaknutih junaka Domovinskog rata: Kate Šoljić, Predraga Matanović, Mile Blaževića Čađe, Siniše Glavaševića, Marka Babića, Blage Zadre, Damira Tomljanovića Gavrana, Andrije Marića, Rudolfa Perešina, Andrije Matijaša Pauka i Andrije Andabaka. Izloženi su i osobni predmeti ovih junaka, kao i zaštitni prsluk kojeg je Andrija Andabak nosio 7. srpnja 1992. godine, kada je poginuo na ratištu u Bosanskoj Posavini.

Svečanom programu prisustvovali su posebni savjetnik i izaslanik ministra unutarnjih poslova umirovljeni general pukovnik Mladen Markač, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske brigadni general Željko Živanović, župan Vukovarsko-srijemski i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Božo Galić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske umirovljeni general Josip Lucić, izaslanstvo Županije vukovarsko-srijemske, izaslanstvo Općine Nuštar kao i brojna izaslanstva braniteljskih udruga.

U nastavku Memorijala predviđene su brojne sportske manifestacije kao i glazbeni program.

Facebook Komentari