Barišić o kurikulumu: Začudno je što se izrazito nastoji maknuti od utjecaja ljude iz HDZ-a koji su u Ministarstvu

Bivši ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić u intervjuu za Jutarnji list izrazio je skepsu u uspjeh obrazovne reforme bude li se provodila isključivo pod palicom ljudi iz HNS-a.

Kontroverze i burne rasprave o nastavka reforme obrazovanja se nastavljaju i kako sada, već izvan Ministarstva, sve to doživljavate?

Cjelovita reforma školstva nastavljena je tijekom mojeg mandata prema odredbama strategije donesene u Hrvatskom saboru. Ustrojeno je Posebno stručno povjerenstvo za provedbu strategije pri Vladi Republike Hrvatske kao savjetodavno tijelo predsjednika Vlade. Povjerenstvo je započelo svoj rad u Vladi te je upravo jučer održalo svoju 14. sjednicu. S predsjednikom Plenkovićem, zalagao sam se da u sastav Povjerenstva prema načelu pluralizma i uključivosti budu imenovani istaknuti i ugledni stručnjaci različitih profila i orijentacija. Oni su vrlo savjesno i iznimno angažirano pristupili izradi novoga akcijskoga plana, kazao je za Jutarnji list.

Jeste li vi zadovoljni radom Povjerenstva?

Tijekom intenzivnih i otvorenih stručnih rasprava napravljene su dobre osnove za primjenu i provedbu pojedinih mjera iz strategije. Pojedini članovi Povjerenstva kao izvjestitelji obrađivali su dogovorena područja, a onda su se na skupnim sjednicama temeljito prolazile i razmatrale jedna po jedna predložena mjera. Mogu samo reći da bi bila velika šteta kada bi nastao diskontinuitet u radu toga tijela, koje je imenovao predsjednik Vlade. Sve su to svojim radom dokazani stručnjaci koji su se vrlo ozbiljno prihvatili znatnoga posla, bez naknade, a uložili su ogroman napor. Smatram da im treba omogućiti da ga nastave i uspješno to privedu kraju.

Stječe se dojam da je sve oko reforme obrazovanja sukob ljevice i desnice?

Ne, odlučno to odbacujem. Tu se radi o vrlo malim interesnim skupinama koje provode organizirane kampanje, kao u nekoliko navrata kada sam ja bio u pitanju. Ako pogledate posljednjih nekoliko dana, povela se neutemeljena medijska hajka protiv predsjednice Povjerenstva, rektorice Dijane Vican. Počela je iz nekoliko izvora, portala Srednja.hr i Index.hr te bez ikakve ozbiljne analize stali su je prozivati i pripisivati joj ono za što nije odgovorna. Sve mjere od akcijskog plana nadalje Povjerenstvo je zajednički raspravilo i usvojilo. Ona je uzorno pripremala materijale i stavila se u službu rada Povjerenstva.

Mislite, dakle, da Dijana Vican treba ostati?

Apsolutno. Pa kako bi to izgledalo kad bi se kod svake promjene trebali mijenjati stručni ljudi? Radi se o iznimno kvalitetnoj stručnjakinji koja se dokazala u praksi i kao nastavnica, i kao rektorica, svojedobno i kao državna tajnica zaslužna za osnivanje Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja i izradu Nacionalnoga obrazovnoga kurikula. Ne vidim nikakav razlog da se na bilo koji način utječe na nju, pogotovo nakon što je napravila sjajan posao.

Čini li vam se da bi sada HNS-ovo moderiranje u reformi obrazovanja moglo dovesti do približavanja različitih struja i pogleda?

Nisam siguran u to. Iz ovoga što se do sada vidi, iz prvih postupaka, može se tako zaključiti. Začudno je što se izrazito nastoji maknuti od utjecaja ljude iz HDZ-a koji su u Ministarstvu i drugim stručnim tijelima sudjelovali u ovom poslu. Osobno, kao ministar za svojega mandata nisam tako radio. Nisam micao ljude iz ideoloških osnova, nego sam ih uključivao polazeći od različitosti. Imam dojam da prvi potezi sada idu u drugom smjeru. Ali, pustimo da prođe vrijeme pa ćemo vidjeti.

Facebook Komentari