Trump Predsjednici RH: Jeste čuli za LNG terminal na Krku? Evo što je odgovorila

Sastanak na vrhu zemalja “Inicijative triju mora”, koju su zajednički pokrenule Hrvatska i Poljska održava se u Varšavi. Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović na bilateralnom susretu s Donaldom Trumpom u četvrtak u Varšavi razgovarat će i o odluci arbitražnog suda u slučaju Hrvatska-Slovenija

“Inicijativa triju mora nije inicijativa protiv njemačkog utjecaja, Rusije ili američki trojanski konj u Europi”, poruka je iz ureda hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, uoči sastanka na vrhu Inicijative na kojem će osim predsjednika Poljske i Hrvatske, kao “domaćina” inicijative, sudjelovati još devet predsjednika država tzv. “uspravnice”, te američki predsjednik Donald Trump.

Inicijativa je zamišljena kao neformalna platforma za osiguranje političke potpore i djelovanja na konkretnim projektima, a okuplja 12 zemalja – Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumunjsku, Bugarsku, Litvu, Latviju, Estoniju, Sloveniju i Austriju. Inicijativu snažno podržavaju Sjedinjene Države i Kina.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović vodi današnji sastanak.

Puno smo razgovarali o solidarnosti i našoj suradnji. Gorbačov je srušio Berlinski zid. Oni koji su od nas rođeni s pogrešne strane “željezne zavjese” vidjeli su kako se svijet ruši. Zid je u fizičkom smislu srušen, ali postoje brojne posljedice u našoj regiji, rekla je Grabar – Kitarović prije nego je prekinut prijenos iz Poljske.

Okupljenima se obratio počasni gost Inicijative Donald Trump.

‘Podupiremo vaše napore da ostvarite sigurnost i prosperitet. Ova regija ja važna za mene jer, kao što znate, moja je supruga iz Slovenije. Vaše zemlje je ujedinila misao da će vaše zemlje prosperirati, ovdje smo kao bismo pokrenuli novu budućnost za energiju koja će donijeti prosperitet za sve naše građane. Ako su vam potrebni energenti, slobodno nas nazovite. Najbitnija je za to infrastruktura”, kazao je Trump.

Trump je spomenuo i LNG terminal na Krku, malo teže izgovorivši Krk, pa se potom okrenuo prema hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, pitajući je “je li ikad čula za taj projekt, zna li sve o tome”. Predsjednica mu je odgovorila: “da, a mogu to i slovkati”, aludirajući na Trumpov izgovor riječi Krk.

Trump je potom govorio o važnosti energetskih i infrastrukturnih projekata, te američkoj potpori inicijativi Tri mora.

Trump je ranije odgovarao i na pitanja novinara.

Iako je novinarka koja je postavila pitanje inzistirala da odgovori s da ili ne, Trump je opširno odgovarao na pitanje o prisluškivanju tijekom predsjedničke kampanje 2016. i obrušio se na bivšeg predsjednika Baracka Obamu.

“Mislim da se Rusija umiješala, ali i druge zemlje i ljudi. Ja sam to već rekao, ali moram spomenuti da je Obama to znao još u kolovozu, ali on cijelo vrijeme nije ništa poduzeo. CIA mu je rekla da je u pitanju Rusija, ali on se “zblokirao” i ništa nije činio jer je mislio da će pobijediti H. Clinton. Zato ništa nije poduzeo”, kazao je Trump.

Trump kaže da je došao u Europu kao bi poručio da SAD jamči mir u središnjoj i istočnoj Europi. Pohvalio je Poljsku da za NATO izdvaja dva posto BDP-a, što je tražio SAD a što za sada ispunja samo pet članica Saveza.

‘Najveća prijetnja današnjice je Pjongjang’, kazao je Trump i poručio da od partnera u međunarodnoj zajednici traži da zajedno nastupe prema Sjevernoj Koreji. “Šteta je je da se oni tako ponašaju, na tako vrlo opasan način, nešto će se oko toga morati poduzeti”, kazao je Trump.

Donald Trump niz bilateralnih susreta započeo je s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom.

Židovska zajednica Poljske priopćila je da žali što Trump nije našao vremena u svom programu da posjeti i pripadnike njihove zajednica, a što su učinili svi njegovi prethodnici za svojih boravaka u toj zemlji, javlja N1.

Slovenski predsjednik Borut Pahor neće se bilateralno sastati s Donaldom Trumpom, no Pahor se nada da će ipak pronaći način da Trumpa upozna sa slovenskim stajalištem o arbitraži, javlja RTV Slovenija.

Posjet američkog predsjednika Donalda Trumpa Varšavi jača poljsku poziciju u Europskoj uniji, rekao je u četvrtak poljski predsjednik Andrzej Duda. “Ovo je drugo putovanje predsjednika Trumpa i ono počinje u Poljskoj. To pokazuje da smo mi zemlja koja je važna i to jača našu poziciju u Europskoj uniji”, rekao je Duda na poljskom radiju.

Na summitu u Varšavi bit će održan i Global Forum – o jačanju sigurnosti i prosperiteta u zemljama članicama Inicijative triju mora, u organizaciji Atlantic Councila i poljskog Instituta za međunarodne odnose. Na njemu bi trebao biti predstavljen katalog projekata iz područja energetike, transporta i digitalnog umrežavanja, u kojem ima preko 150 projekata vrijednih 45 milijarda eura. Za Hrvatsku su među njima najvažniji projekt LNG-a na Krku, te nizinska pruga Rijeka-Budimpešta.

Donald Trump u Varšavu je doputovao u srijedu navečer. Poljski mediji vrlo blagonaklono gledaju na posjet prvog čovjeka SAD-a, pa tako naslovnice jednih novina Trumpu se poručuje da “Poljsku ponovo učini velikom”. Više čitajte OVDJE.

Američki predsjednik doputovao je u Poljsku u pratnji prve dame Melanije Trump, kćeri Ivanke te zeta Jareda Kushnera.

Facebook Komentari