Stier : LNG je zajednički interes Hrvatske i SAD-a

Davor Ivo Stier je tijekom gostovanja u Dnevniku komentirao susret predsjednice Grabar Kitarović i predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i različita razmišljanja o odluci o arbitraži sa Slovenijom.

Što sastanak predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika SAD-a Donalda Trumpa znači za odnos dviju država, ali i za moguće američke investicije u Hrvatskoj?

“Sasvim sigurno da je to jedan važan korak, važno je da se ovaj sastanak održao na tako visokoj razini i u okviru ove inicijative Triju mora gdje je Hrvatska zajedno s Poljskom supredsjedala u suradnji s drugim zemljama. Za naše bilateralne odnose je ovo sasvim sigurno jako važno, važno je za jačanje strateškog partnerstva s SAD-om. Također i u smislu gospodarske suradnje, ali i naše pozicije u euroatlantskoj zajednici”.

Trump je danas spomenuo LNG na Krku, možemo li tu očekivati neke konkretnije poteze SAD-a?

“Poznato je da je tu zajednički interes Hrvatske i SAD-a, ali i Europe da se diverzificiraju izvori energije u Europi, posebno u ovom dijelu Europe. LNG na Krku i interkonekcija do LNG-a u Poljskoj i drugih zemalja na Baltiku je izuzetno važna u geostrateškom smislu, da ne bude isključive ovisnosti o jednom izvoru. SAD tu ima dimenziju izvoza svog ukapljenog plina, ali je važnija diversifikacija izvora i energetska sigurnost. To nije usmjereno protiv bilo koga, ali je bitna za energetsku sigurnost cijelog kontinenta”.

Kako tumačite različita stajališta Berlina i Washingtona u pogledu odluke o arbitraži sa Slovenijom?

“SAD je od početka inzistirao na tome da je to bilateralno pitanje i da se osim arbitraže može prihvatiti i drugo rješenje koje će obje strane usuglasiti. U zadnjim izjavama komisije je naglašeno da je ovo ipak bilateralno pitanje i da se poziva na dijalog između Zagreba i Ljubljane, nije bilo nametanja rješenja i to i jest jedini put i u tom kontekstu treba pozdraviti susret Plenkovića i Cerara.

Razlike u mišljenju postoje i one su manifestirane još 2015. Morate uzeti u obzir i sastav suda, jedan sudac dolazi iz Njemačke. Kod njemačkog stava koji je od početka bio decidiran u smislu poštivanja presude očekujemo da će podržati bilateralne razgovore i na to se treba usredotočiti. S Njemačkom ćemo imati različite pozicije i to treba jasno reći, kao što s SAD-om imamo različite stavove oko klimatskih promjena”.

Kako komentirate Trumpovu izjavu da je zapadna civilizacija ugrožena?

“Bez obzira na specifične tonove nove američke administracije postoji kontinuitet u američkoj vanjskoj politici, pa tako i u odnosu s Rusijom. Mi smo NATO članica i članica EU-a, otvoreni smo na dijalog s Rusijom, EU I SAD također imaju otvoren dijalog, ali u taj dijalog se ulazi kao članica EU-a i NATO-a”.

Facebook Komentari