Ministarstvo branitelja o zastavama: Duplo su veće nego što mediji pišu

Ministarstvo branitelja priopćilo je kako je natječaj o nabavi državnih zastava, potrebnih za odavanje vojnih počasti pri pokopu umrlih hrvatskih branitelja, sukladan Zakonu o javnoj nabavi, odbacujući “medijske napise i komentare kojima se insinuira kako je javni natječaj za nabavu državnih zastava Republike Hrvatske povezan s korupcijom”.

“Sve insinuacije o nezakonitosti i nepravilnostima javnog natječaja za nabavu državnih zastava Republike Hrvatske Ministarstvo hrvatskih branitelja oštro odbacuje.

Bilo bi u potpunosti neprimjereno i sramotno da Ministarstvo popušta pred hajkom neupućene javnosti i da ne osigura zastave za pogreb hrvatskim braniteljima na kojima se temelji hrvatska država”, ističu iz Ministarstva.

Napominju kako je Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji propisano pravo pokopa umrlih hrvatskih branitelja, uz odavanje vojne počasti kao najvišeg državnog priznanja pojedincu za njegov doprinos u stvaranju suverene i slobodne Republike Hrvatske.

Navode i kako se radi o zastavama dimenzija 300×150 centimetara, dvostruko većih od zastava čiji se omjer i cijene ističu u medijima, a dizajnirane su za prekrivanje lijesa pokojnika.

“Svako odstupanje od dostignutog standarda, narušavanje kvalitete i oblika koji su definirani 1998. godine te prilagođeni protokolarnom slaganju i uručivanju obitelji, značilo bi nejednako postupanje spram umrlih hrvatskih branitelja, što je neprihvatljivo”, poručuju iz Ministarstva branitelja.

Ističu i kako će se ove zastave, osim za pokope umrlih i identificiranih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, koristiti i za potrebe braniteljskih hodočašća te za potrebe obilježavanje obljetnica vezanih uz Domovinski rat.

Facebook Komentari