Hamburg: Susreli se Merkel i Trump

Njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Donald Trump susreli su se u četvrtak u Hamburgu pred summit skupine G20, no o sadržaju razgovora malo se zna.

Razgovori su bili usredotočeni na nekoliko spornih pitanja oko kojih su podijeljeni čelnici G20. Dužnosnici u Berlinu nisu željeli komentirati jesu li Trump i Merkel razgovarali o klimatskim promjenama s obzirom na to da je Trump prošli mjesec odlučio povući SAD iz Pariškog sporazuma.

Merkel i Trump razgovarali su tijekom jednosatnog susreta o globalnoj prijetnji Sjeverne Koreje, napetostima na Bliskom istoku i sukobu na istoku Ukrajine, kazali su dužnosnici. Njemačka trenutačno predsjeda G20.

Sastanku su bili nazočni njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel i američki državni tajnik Rex Tillerson, kao i Trumpova kći Ivanka i njezin suprug Jared Kushner, oboje savjetnici Bijele kuće. Nazočni su bili i Trumpov glavni savjetnik za gospodarstvo Gary Cohn i ministar financija Steve Mnuchin.

Trump stigao u Hamburg na sastanak najrazvijenijih zemalja svijeta G2

“Dobro došli u pakao” – poruka je kojom lidere skupine 20 najvećih ekonomija svijeta u Hamburgu dočekuju tisuće antikapitalističkih prosvjednika. Prema sigurnosnim procjenama u lučkom bi se gradu trebalo okupiti njih čak 100 tisuća, pa je 20 tisuća policajaca, u strahu od nasilja, blokiralo grad.

Summit se ove godine održava u posebno zahtjevnim okolnostima pa su i teme brojne – migracije, terorizam, klimatske promjene, protekcionizam u trgovini. A svijet dugo nije bio u ovakvom nemiru i neslozi, koja je prije svega utjelovljena u osobama američkog predsjednika Donalda Trumpa, ruskog Vladimira Putina i turskog Recepa Tayyipa Erdogana.

Američki predsjednik na samitu očekuje solidarnost i jasnu osudu posljednjih agresivnih napada Sjeverne Koreje. Domaćica Angela Merkel zna da u Hamburgu ne može očekivati jednostavne razgovore. Sama kaže da je “nesloga očita i da ona neće ništa pomesti pod tepih”. G-20 određen je ekonomskim potencijalom pa će gospodarske teme ipak dominirati skupom.

Facebook Komentari