Grabar Kitarović: Pozvala sam Trumpa u Hrvatsku

Sastanak na vrhu zemalja “Inicijative triju mora”, koju su zajednički pokrenule Hrvatska i Poljska održan je u Varšavi. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i poljski predsjednik Andrzej Duda obratili su se javnosti.

“Sljedeći sastanak inicijative triju mora predložen je da bude u Bukureštu, zahvaljujem Grabar Kitarović na zajedničkoj organizaciji ovog summita”- kazao je predsjednik Duda.

”Inicijativa tri mora ima za cilj spojti Baltik, Jadran i Crno more. Želimo izbrisati razlike iz glava svih građana u srednjoj i istočnoj Europi. Zanemarili smo veze između sjevera i juga.

Inicijativa je započela kao neformalna platforma i to i dalje nastavlja biti. Ima za cilj razmjenu mišljenja u pogledu poslovnih projekata. Pozdravljam današnju deklaraciju”, kazala je Grabar Kitarović.

”Pozdravljam dolazak Donalda Trumpa na summit”, kazala je.

”Tražit ćemo mogućnost da oformimo poseban program Inicijative triju mora ali tražit ćemo izvore od investitora. Hrvatska će organizirati sljedeći sastanak kako bi se pripremili za Bukurešt.

Nadam se da će sudionici moći posjetiti budući LNG terminal i vukovarsku luku. za Hrvatsku spajanje luka sa sjeverom je važno. Spajanje riječke luke s ostatkom srednje Europe je važno za cijelu srednju Europu. Transport preko Sueskog kanala je puno kraći ako se ide preko riječke luke”, kazala je.

”Zahvaljujem predsjedniku Dudi i Poljacima na toploj dobrodošlici. Poljaci su nas pozdravljali i znali su moje ime. Vidimo se u Bukureštu sljedeće godine”, rekla je.

Odgovarajući na novinarska pitanja kazala je da su razgovarali o mogućnostima poslovanja zajedno. Sporazum o potrebama izbjegavanja dvostrukog oporezivanja sam istaknula.

Poruka predsjedniku Trumpu je da moramo pomoći BiH na putu u euroatlanske integracije. To je svima u interesu. Naravno, tražila sam suradnju službi oko razmjene podataka oko kretanja ekstremista.

Razgovarali smo potrebi da se BiH emancipira i naglasak je bio na jednakopravnsti Hrvata u BiH, ali razgovarali smo o Sloveniji na moju inicijativu. Cijenimo činjenicu da SAD imaju neutralnu poziciju u tom pitaju. Pozvala sam Trumpa u posjet Hrvatskoj. Možda posjeti Sloveniju i Hrvatsku istovremeno”, rekla je.

Govorila je i o projektu LNG terminala:

”Ja se nadam unutar dvije godine. Vlada treba donijeti neke odluke. LNG je iznimno bitan Amerikancima i nama. Energetska neovisnost je preduvjet stabilnosti”, rekla je predsjednica.

Kakve će biti reakcije iz Berlina ili Moskve na Trumpov govor i inicijativu?

”Mislim da će biti pozitivne. Nije ovo američki trojanski konj. Nije organizirana protiv Njemačke ni Rusije. Pa mi smo tržište od 100 milijuna ljudi. Mogli bismo dostići gospodarstvo Kanade i Rusije. zašto bi ikome trebalo smetati da je 12 država razgovaralo kako unaprijediti svoj život”, rekla je.

Ponovila je da arbitraža sa Slovenijom za Hrvatsku ne postoji.

”Voljni smo razgovarati. Hoće li to biti izlazak za sud ili će biti bilateralno ne znam. Nadam se da će se svi suzdržati od incidenata. Posebno je bitno da se Slovenija suzdrži od unilateralnih poteza”, kazala je.

Facebook Komentari