Aleksić: Nakon Francuske, koja je prva utvrdila da je valutna klauzula CHF nepoštena, to je sada učinila i Slovenija

Hrvatski sabor i danas je zasjedanje počeo dvama zahtjevima za stankom.

Goran Aleksić (Živi zid i Snaga) nakon stanke koju je zatražio kazao je da posjeduje presudu Višeg suda u Mariboru koji je nakon prvostupanjske presude da je valutna klauzula CHF ispravna, pravilno ugovorena, ukinuo tu presudu. Sud ju je vratio na prvi stupanj i utvrdio da je valutna klauzula CHF nepoštena. Tako, nakon Francuske, koja je prva kao država sudski utvrdila da je valutna klauzula CHF nepoštena, to je sada učinila i Slovenija, kazao je Aleksić.

Obrazloženje je: ugovaranjem valutne klauzule CHF krši se načelo savjesnosti i poštenja i zakona o obveznim odnosima. Navodi se i da su potrošači slabija strana u ugovornom odnosu. Dužnost je suda po službenoj dužnosti ukinuti učinke nepoštenih ugovornih odredaba. Sud na vlastitu inicijativu mora spriječiti primjenu nepoštenih ugovornih odredaba. Onda kada je domaća valuta stabilna, a u Sloveniji je to euro, nema razloga za indeksaciju kredita bilo kakvom valutnom klauzulom, kazao je između ostalog Aleksić.

Stanku je zatražio i Miro Bulj (Most) kako bi govorio o projektima koji su obećani a nisu ostvareni u Dalmaciji. Potom je kazao da je Vlada prije neki dan u Požegi iznijela Strategiju razvoja do 2020. godine. Što se više strategija donosi, to nam više izumiru naši krajevi i Hrvatska se neravnomjernije razvija. Autoput još nije napravljen do kraja, ali se nadamo da će doći i do juga, zajedno s Pelješkim mostom. Jedini projekt koji imamo prema Dalmaciji je poskupljenje autoceste, kazao je.
Govorio je i o nezavršenom projektu spoja na autocestu Ravča – Drvenik. Izgradili su 10 metara ceste, lijepo se i ugodno slikali i to je zaboravljeno. To je bila jedna obična laž i prevara ljudi na tom području, dodao je. Spomenuo je i obilaznicu Trogir-Omiš za koju smatra da će biti završena za 70 godina te spoj na brzu cestu Sinja i Cetinskog kraja. Dalmacija je jedno eksploatacijsko polje, zaključio je.

Facebook Komentari