Mediji tvrde da je Šeks na udaru desnice, koja ga pokušava prikazati kao udbaškog doušnika, a ne Mesića ili Manolića

Izvor: Dražen Prša

Vladimir Šeks nikad nije bio političar koji je ljude ostavljao ravnodušnima. Njegovo djelovanje uvijek je politički intrigiralo, a umijeće političkog preživljavanja pripisivalo mu je razne uloge u dugogodišnjoj političkoj karijeri, piše Večernji list.

Interpretacije razgovora Nakon što je Šeks izdao najnoviju knjigu “Državni udar, kako su Manolić i Mesić rušili Tuđmana i hrvatska politika prema BiH”, koja se temelji na transkriptima Franje Tuđmana, u javnosti su se pojavili (Nacional i Index) transkripti Šeksovih razgovora sa stanovitim Zdravkom Pejićem, agentom Udbe.

Tekstovi su plasirani pod egidom “kako je Udba vrbovala Šeksa”, odnosno “Šeksovi razgovori s Udbom”. Ti su razgovori sa Šeksom, kako su mediji objavili, vođeni od 1971. do 1989., a Šeks je za Index izjavio da su ti transkripti kompilacije razgovora koji su s njim obavljeni, piše Večernji list.

– Riječ je o interpretacijama koje su napravljene nakon razgovora, a u transkripte su ubacivani i neki sasvim lažni dijelovi kako bi se nekoga navelo na zaključak da sam s njima surađivao. To, naravno, nije istina – izjavio je Šeks za Index.

On je tom portalu na uvid dao i dokument koji je potpisao Josip Perković, nekadašnji visokorangirani agent Udbe, u kojem je Perković napisao da je Šeks bio pod nadzorom službe kao jedan od glavnih “inspiratora, organizatora i nositelja neprijateljske aktivnosti u SFRJ”.

“Jedna od učestalih represivnih mjera bio je takozvani raščišćavajući informativni razgovor kojim se nastojalo obaviti određene predradnje za vrbovanje neke osobe, ali i unijeti nepovjerenje i razdor među nadzirane osobe. Ova mjera je primjenjivana prema Vladimiru Šeksu”, stoji u dokumentu iz 2006. koji potpisuje Perković i koji sa Šeksa skida sumnju da je bio agent bivšeg SDS-a.

I Nacional i Index opisuju transkripte kao nadmudrivanje Šeksa i dotičnog udbaša, ne tvrdeći da je Šeks bio suradnik Udbe.

U krugovima bliskim Šeksu čuje se da taj HDZ-ov veteran ne misli da su transkripte u javnost plasirali Mesić ili Manolić, s kojima se on u knjizi obračunava, nego da oni dolaze iz puno desnijeg miljea.

Da plasiranje tih transkripata ima veze s avetima prošlosti i određenim ljudima iz desno orijentiranih medija koji nisu skloni aktualnoj HDZ-ovoj nomenklaturi u kojoj Šeks ponovno ima veliko značenje. Periodičke optužbe Izvori bliski Šeksu kažu da je on već više puta demantirao informacije o tome da je surađivao s Udbom, ali da se takve “konstrukcije” periodički pojavljuju u medijima. Sada su im vjerojatno povod Šeksova knjiga (premda ta ekipa nema veze s Mesićem i Manolićem), ali i Šeksova pozicija kod Plenkovića.

Facebook Komentari