Agrokor: Više od 20 sudionika u novom kreditnom aranžmanu

Danas je održana 4 sjednica Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora. Članovi Vijeća su obaviješteni da će do kraja tjedna ukupno 320 milijuna eura novog financiranja sjesti na račun Agrokora, kao i da će 80 milijuna eura kredita sa statusom najstarije tražbine koji je realiziran u travnju ove godine biti u potpunosti refinanciran novim kreditom.

Ukupno osigurani iznos, koji uključuje i 1:1 refinanciranje starih dugovanja sudionika kredita, do kraja tjedna iznosit će 800 milijuna eura uz sudjelovanje više od 20 hrvatskih i internacionalnih banaka i fondova. Dodatnih 80 milijuna eura novog novca također je osigurano i dostupno je Agrokoru za povlačenje do 15.listopada 2017. godine.

Ovu informciju danas je iznio izvanredni povjerenik Ante Ramljak, koji je naveo da Sberbank još nije odlučio hoće li sudjelovati u financiranju.

Podsjećamo, 8. lipnja Privremeno vjerovničko vijeće dalo je suglasnost izvanrednoj upravi Agrokora za potpisivanje ugovora o financijskom aranžmanu u iznosu od 480 milijuna eura, u koje je uključeno 80 milijuna eura kredita koji je Agrokoru odobren od strane domaćih banaka u travnju. Povrh ovog iznosa, tim kreditom je za dobavljače posebno predviđeno i dodatnih 50 milijuna eura robnog kredita s refinanciranjem.

Ukupan kreditni aranžman potpisan s Knighthead Capital Managementom i Zagrebačkom bankom, u kojem će ukupno sudjelovati dvadesetak banaka i drugih financijskih institucija tako iznosi 1,060 milijuna eura, od čega je novo zaduženje ukupno do 530 milijuna eura, a ostatak iznosa je namijenjen refinanciranju starog duga.

U proteklih mjesec dana pozvani su svi kvalificirani vjerovnici Agrokora na uključenje u ovaj kreditni aranžman što je na kraju rezultiralo sudjelovanjem više od 20 hrvatskih i internacionalnih banaka i fondova.

Današnjoj sjednici Privremenog vjerovničkog vijeća prisustvovali su gospođa Marica Vidaković kao predstavnica skupine vjerovnika “veliki dobavljači”, gospodin Mato Brlošić kao predstavnik skupine vjerovnika “mali dobavljači” te predstavnici Knighthead Capital Management, LLC kao predstavnici skupine vjerovnika “imatelji obveznica”, predstavnici Sberbank of Russia kao predstavnici skupine vjerovnika “neosigurani vjerovnici” i predstavnici Zagrebačke banke d.d. kao predstavnika skupine vjerovnika “osigurani vjerovnici”, uz Antu Ramljaka, izvanrednog povjerenika Agrokora.

Uz izvještaj o aktivnostima vezanim uz financiranje, na današnjoj sjednici članovima Vijeća podneseni su i redovni izvještaj o aktivnostima izvanredne uprave u Agrokoru d.d. kao i izvještaj o stanju grupe u Bosni i Hercegovini.

Privremenom vjerovničkom vijeću prezentirani su kriteriji isplate staroga duga dobavljačima sustava Agrokor, o kojima su članovi na vijeću razgovarali i na temelju kojih će za jednu od sljedećih sjednica biti pripremljen prijedlog isplate staroga duga. Podsjećamo, u ovu svrhu u okviru novog financiranja dogovoren je iznos od 150 milijuna eura, prenosi N1.

Share This Article