Župan Žinić zadovoljan odnosom Vlade prema županijama

Župan Ivo Žinić u Požegi je nazočio drugom sastanku Vlade Republike Hrvatske sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu i područnu samoupravu u Hrvatskom saboru.

Kako je istaknuo u osvrtu na sastanak, radi se o dobrom modelu funkcioniranja hrvatske vlade koja njime pokazuje da nije kabinetska vlada, već vlada koja želi s ljudima s terena, odnosno županima, rješavati sve probleme:

“Na sjednici su bile dvije jako važne teme, predstavljena je strategija razvoja Hrvatske i financiranje, odnosno fiskalna decentralizacija i odgovornost. Na žalost u proteklih nekoliko godina bivše vlade su županijske proračune doslovno osakatile, tako da je svaka županija u tih 5-6 godina izgubila po 50-60 milijuna kn. Izmjenama zakona ova sredstva bit će vraćena i županije će, naravno sa jedinicama lokalne samouprave jednostavnije funkcionirati”

Na jučerašnjom sastanku premijer Andrej Plenković istaknuo je kako će ovakvi, periodični sastanci, u budućnosti postati sustavna praksa kako bi se izvukla maksimalna korist za ukupni razvoj Hrvatske, a načelo njihova rada bit će duh partnerstva.

Facebook Komentari