VIDEO Sabor o Škibolinom prijedlogu zakona o stranim zadrugama, vlada dala 11 amandmana

Hrvatski sabor današnje zasjedanje je nastavio prisegom koju je položila zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov. Ona je u Saboru zamijenila stranačkog kolegu Milu Horvata, imenovanog za državnog tajnika u Ministarstvu zaštite okoliša.

Nakon što je Nikola Grmoja (MOST) zatražio stanku zbog funkcioniranja Sabora i načina donošenja odluka, počela je rasprava o Prijedlogu zakona o prestanku važenja Zakona o fondu za naknadu oduzete imovine, javlja HRT.

Nakon provedene analize s ciljem racionalizacije sustava javne uprave, predlaže se pripajanje Fonda za naknadu oduzete imovine Ministarstvu financija na način da se poslovi Fonda obavljaju u okviru zasebne ustrojstvene jedinice Ministarstva financija te se u tom smislu predlaže da se Zakon o Fondu za naknadu oduzete imovine stavi izvan snage.

Tim se zakonskim prijedlogom predviđa provođenje aktivnosti utvrđenih u Nacionalnom programu reformi za 2016.

Fond je, kako se ističe u prijedlogu, u dosadašnjem radu učinkovito obavljao svoje zadaće: isplatu naknade u novcu i obveznicama RH ovlaštenicima naknade temeljem pravomoćnih rješenja o naknadi za oduzetu imovinu, prodaju nacionaliziranih i konfisciranih stanova nositeljima stanarskog prava odnosno zaštićenim najmoprimcima te prikupljanje sredstava ostvarenih prodajom stanova.

Također, bavio se evidencijom prodanih stanova i praćenjem naplate, evidencijom hipotekarnih dužnika i izradom brisovnih očitovanja, izdavanjem Globalne obveznice RH za naknadu imovine oduzete za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine te sudjelovanjem u provođenju Ugovora između Svete Stolice i RH o gospodarskim pitanjima.

No, kako sama aktivnost Fonda opada, njegove bi poslove u buduće trebala obavljati zasebna ustrojstvena jedinica, piše HRT.

Većina saborskih klubova izjasnila se da će podržati prijedlog da se Zakon o Fondu za naknadu oduzete imovine stavi van snage, odnosno da se Fond pripoji Ministrstvu financija. Ocijenjeno je kako je riječ o dobrom prijedlogu iako tek treba vidjeti kolike će biti njegove stvarne uštede.

Sabor raspravlja o konačnom prijedlogu Zakona o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjem sklopljenim u RH. Riječ je o zakonskom prijedlogu koji je u saborsku proceduru uputio nezavisni zastupnik Marin Škibola, a koji bi trebao bi pomoći dužnicima RBA i drugih zadruga koje su davale kredite s nepovoljnim uvjetima iako za to nisu imale odobrenja nadležnih državnih tijela.

Upravo je taj zakon bio Škibolin uvjet za podršku premijeru Andreju Plenkoviću prilikom izglasavanja povjerenja ministru Zdravku Mariću. Vlada je podržala Škibolin prijedlog zakona ali je na njega dala i čak 11 amandmana.

I vladajući i oporba bili su jednoglasni oko potpore prijedlogu Zakona o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjem sklopljenih u RH, koji bi konačno trebao riješiti probleme dužnika u RBA i drugim zadrugama.

Zakon, koji je u hitnoj proceduri, predlaže nezavisni saborski zastupnik Marin Škibola. Iako se ti dužnici već niz godina nalaze u fokusu medija zakon je pretočen u zakonski tekst, kojeg je podržala i Vlada, tek nakon što je Škibola dao potporu izboru HDZ-ovog Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora.

Zakon je nastao kao posljedica ugroze građana s ciljem da ih se zaštiti, da se zaštiti njihova imovina, narušeni javni i ustavnopravni poredak, isticao je Škibola.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Kristian Turkalj poručio je kako Vlada prihvaća da se utvrdi ništetnost ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjem sklopljenih u RH no i predlaže poboljšanja zakona kroz 11 amandmana.

Goran Aleksić (Klub Živog zida i SNAGA-e) kazao je kao HNB nije mogao spriječiti to što se događalo u Hrvatskoj jer ima ingerenciju nad legalnim, ali ne i na ilegalnim institucijama. On i Peđa Grbin (SDP) predložili su amandman kojim bi se trebala riješiti situacija kada će na sudu biti potrebno dokazati da je ugovor sklopljen u RH.

Ivan Pernar (Živi zid) predložo je amandman da se, ukoliko je nekretnina već prodana na dražbi, ne može deložirati ovršenik dok se ne utvrdi je li ugovor o kreditu bio ili nije bio ništetan. Ako je bio ništetan nekretnina se mora vratiti ovršeniku, rekao je Pernar.

Silvano Hrelja (HSU) poručio je kako svi dobri zakoni dolaze prekasno jer bude puno oštećenih ljudi.

Nezavisni u Klubu Mosta Tomislav Žagar ustvrdio je kako su se koristile pravne praznine, a neovlašteni posrednici sklapali su ugovore s onima koji nisu mogli sklapati normalne kredite pa su prihvatili ovaj koji im je bio prihvaćen.

Boris Lalovac (SDP) se upitao kako je moguće da austrijska nadzorna tijela nisu pitala sporne zadruge što su radili u Hrvatskoj. Kako Austrija koja štiti građane i njihove institucije nije došla i pitala ih što to rade po Hrvatskoj, rekao je Lalovac. Nije mu jasno niti kako je moguće da jedna takva financijska institucija zadruga ulazi na hrvatsko tržište s kamatama do dva posto dok njihova matica u Hrvatskoj financira građane po 6, 7 ili 8 posto po redovnim plasmanima.

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) nazvao je taj , kako su ga mediji već nazvali, ‘Škibolin zakon’, zakonom nade. Istaknuo je i kako će on biti velika pomoć građanima koje su državne institucije ostavile na cjedilu, a sve je to pokazatelj kaosa na hrvatskom kreditnom tržištu dok regulatori ne odrađuju svoj posao.

Facebook Komentari