U Banskim dvorima traje sjednica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja

U Banskim dvorima traje sjednica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, koja je počela oko 15 sati, a na kojoj sudjeluju uz premijera Andreja Plenkovića i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te predsjednica Povjerenstva Dijana Vican.

Ministrica Divjak poručila je uoči sastanka da “Akcijski plan mora biti u skladu sa Strategijom, a rad Povjerenstva mora biti transparentan”.

Vican je u zgradu Vlade ušla bez komentara o autoru i kritikama Akcijskog plana, naime, i dalje ne želi reći tko je pravi autor Nacrta prijedloga Plana, kao ni kako odgovara na sve kritike.

HNS-ov Milorad Batinić poručio je za N1 samo da “za HNS ovakav plan nije prihvatljiv,a ne bi trebao biti niti za HDZ jer ne slijedi odrednice Strategije”, javlja reporter N1 televizije Elvir Mešanović.

Batinić očekuje da će Plenković podržati ministricu Divjak, a jedan od članova Povjerenstva i bivši ministar znanosti i obrazovanja Vedran Mornar poručio je da “njegova ostavka i dalje stoji i ovisit će i o ovom sastanku, a napisana se nalazi na dnu njegove torbe”.

Posebno stručno povjerenstvo, koje je u svibnju odabralo aktualni krnji sastav ERS-a na čelu s Barišićevom savjetnicom Jasminkom Buljan Culej, dvaput je zasjedalo u Vladi – prvi put u siječnju, kada je Andrej Plenković potpisao rješenja o imenovanju 11 članova PSP-a i predsjedao konstituirajućim sastankom, a drugi put u travnju, kada je javnosti na 11. sjednici predočen prijedlog Akcijskog plana za provedbu Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije – također u nazočnosti premijera.

Što se tiče voditeljice Posebnoga stručnog povjerenstva za obrazovanje, Dijane Vican, očekuje se da će na sastanku odgovoriti na analizu portala Srednja.hr, prema kojoj se navodi da se pri izradi nacrta Akcijsklog plana nije poštivala Strategija koju je donio Hrvatski sabor. Osim što je iz nje izbačeno čak 129 mjera, u planu obrazovanja, prema navodima Srednje.he, oštećana su i djeca romske nacionalne manjine.

O tome je N1 razgovaralo sa SDP-ovim Bojanom Glavaševićem. ‘Netko je masakrirao Akcijski plan, to je nešto skandalozno i vrlo opasno’, kazao nam je.

Sabina Glasovac, također zastupnica SDP-a kaže za N1 kako će ‘apelirati na Vladu da odustane od suludog i opasnog plana da se ovako mijenja Strategija obrazovanja’.

Facebook Komentari