Sisačko-moslavačka županija među najtransparentnijim županijama u Hrvatskoj

Institut za javne financije i ove je godine analizirao i ocijenio transparentnost proračuna svih županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj. Sisačko-moslavačka županija je dobila „peticu“ iz transparentnosti i smjestila se u sam vrh županija koje su ocijenjene kao vrlo transparentne.

Transparentnost uprave podrazumijeva objavu potpunih, točnih, pravovremenih i razumljivih informacija o proračunu jer se time poboljšava i komunikacija s građanima i potiče povjerenje i odgovornost.

Za potrebe istraživanja, proračunska transparentnost mjerila se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim stranicama jedinica lokalne i područne samouprave.

Rezultati ovog istraživanja pokazuju da su županije u prosjeku vrlo transparentne, gradovi su relativno dobri, a općine još uvijek ne zadovoljavaju.

Transparentno upravljanje proračunima važno je zbog odgovornosti prema građanima koji jedino u transparentnu upravu mogu imati povjerenja. Sisačko-moslavačka županija uključila se u projekt Hrvatske zajednice županije pod nazivom OTVORENI PRORAČUN što predstavlja dodatni iskorak u nastojanju da javnost ima potpuni i pravovremeni uvid u trošenje javnog novca.

Facebook Komentari