Prijevare na tehničkom u Belgiji, neispravno svako drugo vozilo

istraživanje pokazalo je da svako drugo vozilo s dizelskim motorom ne bi smjelo proći na ekotestu na tehničkom pregledu. Naime, u sve njih ugrađen je ilegalni softver koji daje lažne podatke o količini čađe koja se ispušta u atmosferu.

Da su Belgijci štedljivi, to svi znaju, ali da će zbog štedljivosti biti spremni ugroziti svoj, ali i tuđi život, iznenadilo je gotovo cijelu Europu.

Zbog nužnih čestih izmjena filtara za čađu u dizelskim motorima, mnogi vlasnici pristali su na ilegalne preinake. Naime, novi su filtri vrlo skupi, ovisno o vrsti vozila od 2000 eura pa naviše. Gotovo svi autoportali u Belgiji prepuni reklamnih ponuda za skidanje neispravnog filtra, ali ne za njegovu zamjenu novim već za ugradnju softvera koji će na tehničkom pregledu davati lažne podatke.

Iako svi znaju da je riječ o prevari i nezakonitom postupku, radionice koje se bave tim poslom prepune su. Postupak je jednostavan, u radionici otvore kućište, izvade prljavi filtar, zatvore kućište i ugrade softver. I sve to za 450 eura.

Novinar s tako prerađenim automobilom potom je otišao na tehnički pregled. Tehničar bez ikakvog prigovora – “sve je izvrsno, možete ići.”

No daleko je to od izvrsnog. Ugledni liječnici tvrde da od posljedica ispuštanja dizelske čađe u atmosferu samo u Belgiji umire 2500 osoba. Na razini Europe, stanje je još alarmantnije – riječ je o gotovo pola milijuna ljudi.

I sada, kada je otkrivena istina o tome da su podaci koji se dobivaju iz stanica za tehnički pregled neistiniti, postavlja se pitanje koliko je atmosfera zaista onečišćena. Pogotovo u Belgiji, gdje, očito, vlada dizelska mafija.

Share This Article