Slovenski premijer Cerar pozdravio je stav EK da Hrvatska i Slovenija primijene odluku Arbitražnog suda

Slovenski premijer Miro Cerar pozdravio je stav Europske komisije koja očekuje da Hrvatska i Slovenija primijene odluku Arbitražnog suda o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije.

“Pozdravljam stajalište Europske komisije, koji zagovara poštivanje presude Arbitražnog suda i njezinu implementaciju, a njezinu spremnost za pomoć u implementaciji ocjenjujem dobrodošlom”, poručio je Cerar na svojem Twitteru još dok je trajala konferencija za medije prvog potpredsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa u Strasbourgu.

Timmermans je nakon sastanka na kojem su saslušana stajališta hrvatskog povjerenika Nevena Mimice te slovenske povjerenice Violete Bulc poručio na konferenciji za medije:

”To je spor koji traje više od 20 godina. Komisija je uvijek zagovarala mirno rješenje sporova, a u ovom postupku smo olakšavali proces. Pomogli smo uspostavu arbitražnog procesa. Presuda je donesena. Komisija ju je uzela u obzir i očekuje od obje strane da je implementiraju. Pozdravljamo i najavljeni susret dvojice premijera. Komisija neće nalagati kako implementirati presudu ali će pomoći u njezinoj implemetaciji”.

”Ovo je bilateralno pitanje i treba razgovarati o tome kako presudu implementirati. Možda će oni zatražiti od EK pomoć kako implementirati presudu. Mi ćemo napraviti sve što možemo da objema stranama pomognemo kako bi se presuda implementirala na najpošteniji način”, kazao je.

Facebook Komentari