VIDEO Danas je 46 godina od smrti legendarnog američkog glazbenika i pjesnika Jima Morrisona

Danas (3. srpnja) navršava se 46 godina od smrti legendarnog američkog glazbenika i pjesnika Jima Morrisona.

Morrison, čije je pravo ime bilo James Douglas Morrison, rođen je 8. prosinca 1943. godine u američkom gradu Melbournu. Bio je pjevač i frontmen benda The Doors, i smatran za jednog od najkarizmatičnijih pjevača u povijesti rock’n’rolla.

Morrison je i autor nekoliko zbirki pjesama, kratkih dokumentarnih filmova i ranih glazbenih spotova.

Njegova smrt u 27. godini, 3. srpnja 1971. godine u Parizu zaprepastila je njegove obožavatelje. Okolnosti njegove smrti i tajni provod bile su predmet beskrajnih glasina i igrali su značajnu ulogu u mistici koja ga nastavlja okruživati.

Morrison je ostao jedan od najpopularnijih i najutjecajnijih pjevača u povijesti rocka, dok su pjesme Doorsa postale obavezne u kompilacijama stanica koje su puštale klasičnu rok muziku.

Do danas je Morrison široko poštovan kao prototip rock zvijezde – grub, privlačan i misteriozan.

Osim glazbe, Morrison je kao pisac i pjesnik bio pod utjecajem Friedricha Nietzchea, Williama Blakea, Charlesa Baudelairea, Jacka Kerouacka, a posebno Arthura Rimbauda, često za sebe govoreći da je Rimbaud u kožnoj jakni.

Za života je uspio izdati dvije knjige “The Lords – Notes on Vision” i “The New Creatures”. Posthumno su izdate još dvije zbirke pjesama “Wilderness” i svjetski poznat “The American Night”.

Morrison je bio jedan od rijetkih visokoobrazovanih glazbenika svog vremena. Završio je studij Sveučilišta u Californiji, – UCLA, koji se smatra jednim od najboljih sveučilišta u SAD-u.

Morrison je pokopan na čuvenom groblju Pere Lachaise u Parizu, na kojem su sahranjeni velikani svjetske književnosti, umjetnosti i slavne osobe kao što su Moliere, Frederic Chopin, Oscar Wilde, Honore de Balzac, Marcel Proust, Isidora Duncan, Georges Biset i Edith Piaf.

Na njegovom nadgrobnom spomeniku piše da je bio pjesnik, jer je umjetnik prvenstveno time sebe smatrao.

Facebook Komentari