Sudbina Viadukta ovisi o tome hoće li mu država vratiti dug

U pismu Ministarstvu gospodarstva Uprava Viadukta navodi da ukupni dug HAC-a prema kompaniji iznosi čak 93,8 milijuna kuna.

U postupku predstečajne nagodbe zagrebačkog Viadukta u tijeku je prijava potraživanja te će, ovog tjedna preko državne Agencije radnici dobiti minimalac za ožujak, piše Poslovni.hr.

Uprava Viadukta pod vodstvom direktora Damira Kezelea još pokušava namaknuti novac kojima bi se pokrenula proizvodnja, zaposlili radnici i aktivirala gradilišta. Procjenjuje se da će tvrtka biti u teškoj situaciji ako država ne ubrza procedure za rješenje problema po pitanju plaćanja svojih dugova tvrtki.

Za danas je, zakazan je sastanak državnih tajnika Ministarstva gospodarstva i Ministarstva prometa s Viaduktovom Upravom, nakon čega bi sve moglo biti jasnije.

Podsjetimo, riječ je o poznatoj problematici osporavanja naplate Viadukta od strane nekoliko predsjednika Uprava Hrvatskih autocesta, zbog čega su sredstva blokirana zadnjih nekoliko godina, iako su, primjerice, strukovna tijela – vijeća za rješavanje građevinskih sporova ekipirana s najeminentnijim stručnjacima, dala za pravo kompaniji.

Konkretnije, tri su takva slučaja rješiva mimo suda i arbitraže, uz dobru volju države u smislu ubrzanog rješavanja i uz pomoć pravnih mišljenja.

A prema Kezeleu, bude li Viadukt svoja potraživanja brzo naplatio od države, imat će za plaće radnika te za pokretanje građevinskih aktivnosti, što je conditio sine qua non za očekivano vrlo vjerojatno rujansko predstečajno ročište i izjašnjavanje vjerovnika o predloženom planu restrukturiranja.

U nizu dosadašnjih poteza Uprave na planu upoznavanja državnih tijela s navedenom problematikom prednjači pismo kojim se u lipnju obratila Ministarstvu gospodarstvu.

U njemu se navodi da ukupni dug HAC-a prema kompaniji iznosi čak 93,8 milijuna kuna. Specifikacija, s druge strane, potrebnih sredstava da bi pokrenuli proizvodnju i platili radnike pokazuje da im je ukupno potrebno tek nešto više, tj. oko 105 milijuna kuna.

U očekivanju što će reći Vlada, na ‘vatri’ je i Sindikat graditeljstva Hrvatske čiji su članovi i radnici Viadukta, egzistencijalno ugroženi i ustvari očajni. Sindikat na čelu s predsjednicom Jasenkom Vukšić, doznajemo, daje podršku Upravi i zahtjevu da se država aktivira na rješavanju problema, kako se zbog krize Agrokora ne bi izgubila iz vida Viaduktova situacija.

Podršku će dodatno dati i pismom premijeru Andreju Plenkoviću; naime, opći je zaključak Uprave, radnika i sindikata da se problem treba riješiti u što kraćem vremenu kako bi tvrtka pokrenula građevinske aktivnosti.

Također, očekuje se da će predsjednik Uprave Viadukta Damir Kezele ovih dana sastati s potencijalnim strateškim partnerom. Susret je navodno zakazan za 8. ili 9. srpanj, i zanimljivo, neslužbeno se doznaje da je ipak posrijedi kineska građevinska kompanija, piše Poslovni.hr.

Facebook Komentari