Pogledajte koje je najtraženije zanimanje tijekom sezone u čak 16 županija

Izvor: Dražen Prša

Sezonski poslovi su najaktualniji među mladima, posebice studentima kojima je ljeto idealno za zaradu, dok tijekom godine imaju predavanja koja ih u tome sprječavaju. No, ima i onih kojima je rad u sezoni jedino čime se bave iz godine u godinu.

Što je super, a što nije, kakva je zarada te kakvi su uvjeti u sezonskom poslu, kazao je Filip koji već 11 godina konobari u restoranima na Jadranu.

”Da se na napojnicama najviše zaradi znaju i ptice na grani. Budite pristojni, ljubazni i srdačni, ljudi to cijene i ako ste im simpatični, ostavit će vam velikodušnu napojnicu, pogotovo stranci.

Prednost bakšiša je i to što svakodnevno nakon smjene imate keš u ruci”, govori Filip koji konobari već godinama. Kaže i kako je to zapravo vrlo motivirajuće, a usto bez problema možete uštedjeti veći dio plaće.

Naoružajte se osmijehom i ljubaznošću pa će vas gost i nagraditi. Gosti vole simpatične i pristupačne konobare, stoga nastojite biti takvi, isplatit će vam se.

Konobarenje je dinamičan posao i sigurno ćete se naraditi. Stalno ćete biti u pokretu, ali će vam zbog toga vrijeme brže prolaziti. Nećete morati pogledavati na sat i čekati da smjena završi, jer u ovom poslu vrijeme leti. A što možete raditi nakon posla?

”Svaki dan poslije ili prije smjene odem na plažu i uživam na plaži s društvom koje upoznam tijekom ljeta. Često odemo u šetnju ili organiziramo neko druženje uz večeru ili filmove, ali najviše smo na plaži i ljenčarimo”, kaže Filip.

Ako nikad niste radili u sezoni, morat ćete se malo raspitati za posao i obaviti pokoji razgovor. Jednom kada dobijete posao i pokažete se kao dobar i kvalitetan konobar, bit će vam puno lakše sljedeće godine.

”Ako se svidite poslodavcima, radije će dogodine ponovno zvati vas, nego zapošljavati nekog drugog”, kaže Filip za 24 sata.

Što kada ljeto mine i sezona završi? Čime se konobari s mora onda bave? Iako većina takvih poslova završava na kraju sezone, to ne znači da se morate pozdraviti s konobarenjem i ostatak godine.

Štoviše, ako steknete iskustvo i sklopite poznanstva kroz ljeto, dobivat ćete ponude za honorarni rad i tijekom zime.

Share This Article