Cerar: Ne mogu zamisliti da se Arbitraža ne poštuje, to bi bio kraj civiliziranog reguliranja međusobnih odnosa

Premijer Miro Cerar, u vezi sa subotnjim incidentima u Piranskom zaljevu (savudrijskoj vali) istaknuo je da je slovenska policija i dalje na slovenskoj polovici zaljeva, u trenutnom okviru, da se ponašaju ispravno i ne djeluju pretjerano.

Cerar je naglasio da će provedbu arbitraže dogovoriti s Plenkovićem na sastanku 12. lipnja.

Policija u provedbi sporazuma nema nove smjernice u području Piranskog zaljeva, rekao je Cerar, prenosi RTV Slovenije.

Inače, Cerar je prilikom posjete Piranu ponovio da je vlada u provedbi arbitraže uzima u obzir ljude koji su najviše pogođeni tom odlukom. Tako je danas u Piranu razgovarao o ostvarivanju prava na obrazovanje, zdravstvo i prodaju proizvoda u Sloveniji. Cerar je naglasio da nakon presude Arbitražnog suda najprije gleda na ljudske sudbine.

Tri zaselaka Škudelini, Bužini i Mlini koji su ostali na hrvatskoj strani, prema njegovim riječima, na žalost, za Sloveniju su izgubljeni, a ljudi ne bi trebali biti.

„Prva briga vlade moraju biti ljudi, to sam inzistirao,” rekao je i najavio da će učiniti sve što je moguće kako bi im pomogli u skladu s njihovim potrebama i sukladno njihovoj nadležnosti.

Premijer Cerar je ponovio da je arbitražna odluka pravno obvezujuća za obje strane i treba se provoditi.

„Ne mogu zamisliti da se može ignorirati odluku. To bi značilo kraj vladavine prava, kraj civiliziranog reguliranja međusobnih odnosa”, smatra on.

Slovenija i Hrvatska imaju šest mjeseci za stupanje na snagu sporazuma o arbitraži, piše RTV Slovenije, ali ne i za završetak svih potrebnih postupaka. Za postupke izvršenja presude će se pobrinuti za posebne koordinacijske skupine, koju će vlada imenovati ovaj tjedan. Poznato je da će promijeniti zakon o općinama i teritorijalno i upravno pravo.

Prvi odgovor Europske komisije očekuje se sutra. Neslužbeno se može čuti, javlja RTV Slovenije, da će obavijestiti Ljubljanu i Zagreb, osim da su upoznati s arbitražnom odlukom, da se traži da razum i dijalog.

Facebook Komentari