Policija oduzela ploče, kod rodne kuće Jure Francetića jake snage MUP-a

Izvor: Dražen Prša

Nakon svete mise za Juru Francetića i za hrvatski narod u doba rata ili prevrata, kod spomenika hrvatskim braniteljima u gradskom parku u Otočcu, don Anđelko Kaćunko održao je riječi blagoslova za sve poginule branitelje i one koji su živote dali za obranu Hrvatske kroz povijest.

Pijetetu su nazočili, uz značajan broj poklonika djela i lika Jure Francetića i Dragan Hazler predsjednik HAZUD-a i glasnogovornik HAZUD-a Ivan Biondić.

Tom prigodom predsjednik HAZUD-a Dragan Hazler je kazao da se zna gdje je tijelo Jure Francetića.

“U selu Močile, kraj škole, bačeno je u bunar tijelo Jure Francetića zamotano u plahtu, tako da se sve zna i istina mora izaći na vidjelo”, kazao je Hazler.

Izvor: Dražen Prša

Glasnogovornik HAZUD-a Ivan Biondić je kazao da im je sinoć policija oduzela dvije ploče koje su imali i od kojih su jednu planirali postaviti na rodnu kuću Jure Francetića.

“Vlast je zabranila da postavimo ploču, jer je bila sporna prva ploča koja je bila karakteristična zbog slike, odnosno portreta Jure Francetića sa šljemom na glavi gdje se vidi slovo U. Sporan je bio i tekst u kojem se kaže da je on bio ustaša, antifašist, i ono što je najspornije kao u Jasenovcu usklik “Za Dom spremni”.

Izvor: Dražen Prša

Mi smo respektirali te prigovore i dali smo preinake, napravili smo novu ploču na koju smo dodali da je Jure Francetić hrvatski rodoljub, antifašista i antikomunista. Policija je očekivala da mi skup prijavimo, no procijenili smo ako bi taj skup prijavili automatski bi dobili zabranu, unatoč činjenici da se sve trebalo održati na privatnom imanju.

Policija se poziva na zakon, Ustav, mržnju, i ja sam optužen da s ovom pločom potičem mržnju, no ja to, ako ćemo iskreno, ne činim” , kazao je Ivan Biondić.

Kao što smo javljali, unatoč planiranim aktivnostima da se ploča postavi na rodnu kuću Jure Francetića to nije učinjeno, zbog, kako smo spomenuli oduzimanja ploča od strane policije.

Treba spomenuti da su u stvari policijski službenici PU ličko-senjske u petak, na području Otočca zaustavili osobni automobil u kojem su se nalazila trojica hrvatskih državljana starosti kojim 40, 74 i 87 godina, i u osobnom automobilu su pronašli su dvije ploče koje su, prema najavama, trebale biti javno istaknute kao spomen obilježje Juri Francetiću, te su ih policijski službenici oduzeli od 87-godišnjaka.

Policijski službenici, u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom, provode kriminalistićko istraživanje s ciljem utvrđivanja elemenata kaznenog djela opisanog u članku 325. Kaznenog zakona u svezi čl. 34., odnosno pokušaj javnog poticanje na nasilje i mržnju.

Unatoč činjenici da se ploča nije postavila, u mjestu Vivoze, nedaleko Otočca, kod rodne kuće okupio se veliki broj mještana i poklonika lika i djela Jure Francetića.

Uz mnogobrojne predstavnike medija, najuočivljivi su bili pripadnici specijalne policije i policije, ali i značajan broj policijskih službenika koje nisu nosile službene odore.

Izvor: Dražen Prša

Prilaz do kuće Jure Francetića bio je pod paskom policijskih kontrola koje su pregledavale svaki automobil.

Na kraju treba dodati, da su službenici policije u “civilu” tijekom odavanja pijeteta svim poginulima za Domovinu Hrvatsku, kod Spomenika hrvatskim braniteljima u gradskom parku u Otočcu, “neprimjetno” skinuli repliku preinačene plastične ploče Juri Francetiću koja je postavljena uz natpis poginulim hrvatskim braniteljima.

Facebook Komentari