Plenković: Slovenci imaju stav da je sve idealno. Razgovarat ćemo i naći rješenja

Pod nazivom “Jadransko-mediteranska suradnja i sigurnost u jugoistočnoj Europi” u subotu je počeo 12. međunarodni Dubrovnik Forum. Glavne teme Foruma su sigurnost i stabilnost Sredozemlja, gospodarstvo i okoliš te među dijalog, obrazovanje i mladi. Forum je otvorio premijer Andrej Plenković.

“Cijela politika susjedstva je svojevrstan test za funckioniranje međunarodnog prava, za kredibilitet naše vanjske politike, politike proširenja EU. Današnje su prijetnje, na optrilike prije 10, 15 godina izraženije – migracije, terorizam, hibridno ratovanje, otvoreni ratni sukobi ili niz zatvorenih konflikata u zemljama okruženja EU. Posebnu pozornost moramo obratiti na terorističke napade u EU, ne od terorista izvana, nego onih koji su unutar EU, ali je došlo do njihove radikalizacije.

Pri tome, ovdje na jugoistoku Europe imamo pitanje stranih boraca, koji su odlazili u ratove na Bliski istok, vratili se i predstavljaju potencijalnu latentnu opasnost. I zato je umreženost svih naših službi iznimno važna.

Pitanje migracijske, izbjegličke krize nešto je manje izraženije zadnjih godinu dana u odnosu na razdoblje prije toga, no i dalje je aktivna srednjemediteranska ruta i tu su zemlje poput Malte i Italije izloženije migracijskom pritisku. Na razini Unije treba doći do načina da se ipak umjereno zajednički podnese teret kriza.

Pritom, mjere koje poduzimamo, a one se prije svega tiču snažnije kontrole vanjsih granica trebaju biti učinjene da imamo podatke o ulasku i izlasku ljudi, ali to mora sve biti napravljeno na način da ne ugrožava normalan protok ljudi. Rješenja koja je Hrvatska našla sa Slovenijom i Mađarskom su putokaz kako omogućiti i sigurnost, ali i zaštiti gospodarske interese zemalja”, kazao je premijer u svom govoru.

Premijer je kasnije u izjavi medijima kazao kako je ovaj sada već tradicionalan skup dobra prigoda za razmjenu mišljenja s čelnicima zemalja u susjedstvu, o komunikaciji službi te daljnjem gospodarskom razvoju.

U petak se u neformalnom ozračju susreo s Federicom Mogherini, visokom predstavnicom EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom EK-a. Je li razgovarao s njom o odluci arbitraže oko graničnog spora sa Slovenijom?

“Nova ministrica je u stalnomo kontaktu s gospođom Mogherini. Govorili smo načelno, pozicija je jasna, Europska komisija je obazriva u komentarima. Očekujem više od direktnog kontakta s kolegom Cerarom. Imamo otvoren dijalog, čujemo se telefonom, ići ću sada u Ljubljanu. Jasan je stav i Slovenije i Hrvatske, bitno je da nema jednostranih poteza”, kazao je Plenković.

Ne očekuje pritiske od Europe te smatra da su ovo teme koje su prije svega bilateralnog karaktera. Još jednom je naglasio da je Hrvatska u arbitražu ušla u dobroj vjeri, ali ju je Slovenija kontaminirala.

Pahor je najavio upućivanje prosvjedne note, a Plenković kaže da je to logično ako Slovenija ide s tezom da je sve bilo idealno u arbitražnom postupku.

“Nakon što su sudac imenovan od Slovenije i agentica sami su dali ostavke, Slovenci imaju stav da je sve idealno. Razgovarat ćemo i naći rješenja”, rekao je Plenković.

Govoreći o stavu Njemačke i SAD-a naglasio je kako je i Hrvatska privržena poštivanju međunarodnog prava i presuda sudova i arbitraža, ali kada je sve korektno, prenosi N1.

Facebook Komentari