Ovo je jedini pošteni ležeći policajac na svijetu

Savjesni vozači se često žale da ih “ležeći policajci” diskriminiraju iako poštuju ograničenje brzine jer se često moraju gotovo potpuno zaustaviti kako bi prešli preko izbočine na putu.

U Meksiku su pronašli rješenje, a tajna je u “pametnom ležećem policajcu” koji radi selekciju među vozačima – kažnjavajući nesavjesne, a nagrađujući one koji poštuju ograničenja brzine.

Ovaj vid reguliranja prometa najčešće se nalazi u blizini škola, vrtića i manjim ulicama gdje se vozi prebrzo. Cilj je zaštititi pješake.

“Pametni ležeći policajac” u Meksiku se uzdiže samo onda kada naiđe automobil koji se kreće brže od ograničenja. Sistem se sastoji od kamere koja mjeri brzinu vozila i metalne prepreke koja je slična običnom “ležećem policajcu”, ali koja je u osnovnom položaju u istoj ravni s kolnikom.

Ako kamera registrira vozilo koje se kreće brže nego što je dozvoljeno, prepreka se podiže i vozač koji vozi brže od ograničenja prsiljen je usporiti. U suprotnom, ako se automobil kreće primjerenom brzinom, “ležeći policajac” ostaje neaktivan, pa vozač može nastaviti bez ograničenja.

Kako sistem funkcionira možete pogledati u prilogu.

Facebook Komentari