VIDEO Rudolf: Pitajte Pusić zašto nije zatražila ostavku predsjednika suda jer nije zaštitio načelo nepristranosti

Prema odluci Arbitražnog suda, dobro smo prošli s granicom na kopnu, ali nam je oduzet velik dio Savudrijske vale. Slovenija je dobila i slobodan prolaz kroz dio hrvatskog mora. Hrvatska odluku suda ne misli primjenjivati – poručio je premijer Plenković. Komentirajući odluku Arbitražnog suda, ponovio je razloge zbog kojih Hrvatska ne priznaje arbitražni proces jer je nepovratno kompromitiran i kontaminiran zbog pokušaja slovenskog utjecaja na sud – što je otkriveno u srpnju 2015., pa je Hrvatski sabor jednoglasnom odlukom odlučio izaći iz procesa. U večerašnjoj emisiji razgovarali smo o tome kako ćemo riješiti pitanje granice koje opterećuje odnose dviju država već 26 godina.

U emisiji su sudjelovali potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor, bivši zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović, slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Ivo Vajgl, mr. sc. Tatjana Tomaić s Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” i akademik Davorin Rudolf, sveučilišni profesor međunarodnog javnog prava.

Nakon odluke Arbitražnog suda premijer Plenković čuo se sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom i s njim dogovorio mirno rješavanje, kazala je večeras ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić. Važno je da se ovaj razgovor danas brzo dogodio i da je dogovoren brzi susret. 12. i 13. se događa susret u Trstu gdje će biti obje države, prije toga ćemo otići u Ljubljanu razgovarati o budućim odnosima. Hrvatska vlada ni tada neće odustati od svog stajališta. 12. srpnja ćemo ponoviti iste stavove. Plenković je prenio Ceraru da Hrvatska ostaje pri svoj stajalištu i da za nas ova odluka nije prihvatljiva te da moramo razgovarati. Važno je da nađemo načina da funkcioniramo kao prijateljske države. Mi smo dvije prijateljske susjedne države članice EU i NATO-a i tako moramo razgovarati. Hoćemo li odmah tražiti rješenje ne znam, ali je važno da započnemo dijalog i da dogovorimo da nema incidenata i jednostranih poteza. Ponovila je premijerove riječi da u Europskoj Uniji, ali i svijetu ima niz država koje još uvijek imaju otvorena pitanja granica.

Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Ivo Vajgl rekao je da bi bilo potpuno iluzorno pitati bilo kojeg slovenskog političara da se odrekne današnje presude arbitražnog suda. Danas je granica između Slovenije i Hrvatske određena i na kopnu i na moru i to međunarodnim pravom i odlukom koju su potpisali najveći državnicu dviju država. Ima zadovoljnih, a ima i tužnih i nezadovoljnih. Danas govoriti o tome da postoje druge mogućnosti za rješavanje graničnih pitanja je van realnosti. Treba poštovati odluku. Dodao je kako Hrvatska u svojoj odluci ima jednodušnu potporu Sabora i političara, međutim smatra da je to stvar naše unutarnje politike, a da je stav Arbitražnog suda i stav Slovenije nešto drugo. Pridružio bih se onome što kaže Njemačka. To se ne može jednostrano ukinuti ili se odreći odgovornosti.

Što se tiče stava Njemačke, koja zagovara da se poštuje arbitražna odluka bivši zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović (SDP) smatra da se tom stavu može kontrirati. Što se tiče pozicije Njemačke, to je jedna načelna pozicija u kojoj se kaže da se arbitražne odluke moraju poštovati u skladu s međunarodnom pravu. Upravo u tome i je kvaka: Slovenija se našla svojim postupcima u teškoj povredi međunarodnog prava. Dodao je kako je jedna relevantna činjenica koja se danas dogodila dogovor dvaju premijera da se nađu 12. srpnja i počnu razgovarati

Bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je da Hrvatska ima apsolutno pravo ponavljati da je oštećena u postupku. Članak 10. jasno govori da će se obje stranke suzdržati od bilo kakvog postupka ili izjave koje mogu ugroziti rad suda. Slovenski dužnosnici i političari zapravo nikada nisu komentirali umetanje dokumenata i odlaske na privatne večere sa sucima. Vlada je to radila u najboljoj vjeri. Stajalište danas premijera i svih drugih je na tragu međunarodnog sporazuma. Tamo piše jasno što se ne smije. Dodala je kako o kontaminaciji sudskog postupka nikada nije razgovarala sa tadašnjim premijerom Pahorom.

Kao glavnog krivca za kontaminaciju arbitražnog postupka akademik Davorin Rudolf navodi tadašnjem predsjedniku Arbitražnog suda Gilbertu Guillaumeu. Glavni kuhar je bio Guillaume koji je govorio Slovencima što da naprave. Prozvao je tadašnju ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić zašto se okomila samo na slovenske agente i arbitara, a ne i na suca Guillaumea. Pitajte Pusić zašto nije zatražila ostavku predsjednika suda jer nije zaštitio načelo nepristranosti. Ako ona to nije htjela napraviti mogla je kazati da to premijer kaže.

Tatjana Tomaić s Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” večeras je rekla da se odluka s nestrpljenjem čekala u Istri no kako ona nije ništa izgubila. Savudrijska vala je i dalje naša. Kao što je rekao premijer Plenković, kao što je stav cijele Hrvatske javnosti, svih političkih stranka, konsenzusa u Saboru mi tu odluku nećemo prihvatiti. Svi mogu biti slobodni i mirni, pogotovo naši ribari koji su danas ipak malo bili uznemireni, zaključila je.

Facebook Komentari