Grabar Kitarović: EU treba nastaviti politiku proširivanja

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović drži govor u Dubrovniku u kojem se odvija sastanak šefova diplomacije zemalja članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) kojim Hrvatska završava jednogodišnje predsjedanje tim političkim forumom za promicanje suradnje u regiji.

Završni sastanak šefova država i vlada u petak poslije podne otvorila je Grabar Kitarović poručivši, između ostalog, da Europska unija treba nastaviti politiku proširivanja te je istaknula da je hrvatska Vlada predana projektu EU, a ne želi Europu s više brzina.

Summit završava u petak svečanom večerom na kojoj će sudjelovati i premijer Andrej Plenković, koji će u subotu ujutro otvoriti 12. po redu tradicionalnu međunarodnu konferenciju Dubrovnik Forum.

SEECP čine Albanija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Moldavija, Rumunjska, Slovenija, Srbija i Turska.

Proces je pokrenut 1996. u Sofiji, na bugarsku inicijativu, i jedini je politički forum za promicanje suradnje u regiji koji je nastao na poticaj same jugoistočne Europe, a ne drugih međunarodnih organizacija ili država.

Jednogodišnje predsjedanje SEECP-om Hrvatska je preuzela 1. srpnja 2016. od Bugarske, a završnim sastancima SEECP-a Hrvatska u petak u Dubrovniku završava jednogodišnje predsjedanje tim političkim forumom za promicanje suradnje u regiji, koje je vodila s naglaskom na suradnji u energetici i rješavanju civilnih kriznih situacija.

Facebook Komentari