Stier: Slovenci su korumpirali sud, ali više nas nikad neće ucjenjivati

U televizijskom intervjuu za Novu tv Stier je rekao kako je za Hrvatsku dan odluke suda nevažan jer je “za nas važan datum bio 2015. kada je Sabor odlučio da izlazimo iz arbitraže jer je Slovenija prekršila arbitražni sporazum i nepovratno ga kontaminirala.

U tome su sudjelovali ne samo slovenska agentica i sudac iz Slovenije, nego nažalost i drugi suci. Temeljem Bečke konvencije i međunarodnog prava mi smo izašli iz arbitraže. Ta je odluka relevantna, a ne današnji dan”, rekao je Stier.

Na pitanje novinarke je li za nastalu situaciju djelomično kriva i naša diplomacija, a i on sam s obzirom da je bio jedan od najbližih suradnika Jadranke Kosor kada se potpisivao sporazum o arbitraži pa tehnički ispada da je Hrvatska pristala na “junction”, Stier je odgovorio negativno.

“Slovenci nisu dobili ono što su htjeli arbitražnim sporazumom i zbog toga su išli korumpirati sud. Da su bili zadovoljni arbitražnim sporazumom ne bi im to bilo potrebno. Slovenija je taj sporazum prekršila i zato je Hrvatska izašla iz te arbitraže.

Prije toga je bio prijedlog da se prvo riješi granični spor, a da se onda deblokiraju pregovori za ulazak Hrvatske u EU. Mi smo promijenili tu logiku i rekli da se te dvije stvari trebaju odvojiti. Rekli smo da Arbitražni sud mora donijeti odluku nakon što RH uđe u EU da ne bi bilo mogućnosti ucjene”, kazao je Stier dodavši kako Hrvatsku nitko neće ucjenjivati, implicirajući tako na izjave njemačke vlade kao i one SAD-a, koje su pozvale Hrvatsku na poštivanje odluke suda u Haagu.

Share This Article