General Gotovina na Danu hrvatskih branitelja Novske

U Novskoj je u srijedu, 28. lipnja 2017. godine, svečano obilježen Dan hrvatskih branitelja grada Novske.
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima kod spomenika u Gradskom parku. Izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije predvodila je predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić.

U Galeriji Pučkog otvorenog učilišta otvorena je izložba fotografija „U spomen na zagrebačke heroje“, a nakon toga su vojne i policijske postrojbe te hrvatski branitelji veterani u svečanom mimohodu prošli ulicama užeg središta Novske.
Na Trgu dr. Franje Tuđmana održan je svečani program.

Izaslanik predsjednice bio je Ante Deur, izaslanik premijera ministar branitelja Tomo Medved. Vrhunac svečanosti bio je dojela povelje počasnom građaninu Novske, generalu Anti Gotovini.

Ova je povelja, rekao je novljanski gradonačelnik Marin Piletić, 15 godina čekala na ovaj svečani trenutak.

Zahvaljujući na priznanju, Gotovina je rekao da je u obrani Novske i tog dijela zapadne Slavonije poginulo 314 hrvatskih branitelja iz svih dijelova Hrvatske i istaknuo da je Domovinski rat temelj hrvatske državnosti.

Neposredno prije službenog obilježavanja Dana branitelja Novske, grupa branitelja i građana predvođena bivšim gradonačelnikom i dragovoljcem Domovinskog rata Vladom Klasanom, pred spomen-obilježjem hrvatskim braniteljima položila je vijenac i zapalila svijeću. Potom je branitelj Tomislav Herceg obavijestio nazočne da će se osnovati nova udruga bez stranačkih predznaka i da će u nju, uz branitelje, biti uključeni i civilni stradalnici Domovinskog rata.

Facebook Komentari