Župan Anušić u Baranji otvorio najveći sustav navodnjavanja u Hrvatskoj

Pušten je u rad iz najveći izgrađeni sustav za navodnjavanje u Hrvatskoj Baranja, iz lateralnog kanala Kneževi Vinogradi-Zmajevac. U ovaj sustav navodnjavanja uloženo je ukupno 129 milijuna kuna iz državnog proračuna Hrvatskih voda i Osječko-baranjske županije, a opskrbljivat će pet tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta.

Korisnici ove godine neće morati plaćati vodu kojom će navodnjavati svoje poljoprivredne površine iz sustava Baranja. U sušnim će periodima vodom biti opskrbljene oranice, a važno je i da se iz tog prostora voda može vratiti u Dunav što je značajno zbog zaštite od poplava.

Projekt je predstavljen u sjedištu Osječko-baranjske županije, a zatim su ministri Tomislav Tolušić i Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić posjetili Baranju gdje su pustili vodu u sustav navodnjavanja.

Predstavljen je i cjelokupan program izgradnje sustava navodnjavanja u Hrvatskoj, s naglaskom na 13 sustava navodnjavanja u Osječko-baranjskoj županiji i bespovratna sredstva kojima se preko Ministarstva poljoprivrede omogućava izgradnju tih sustava.

„Ovo je samo kap u moru jer je Hrvatska sa 0,8 % dosegnula tek 2% površina koje se navodnjavaju, a to je vrlo malo u odnosu na zemlje Europske unije. Sada smo za navodnjavanje osigurali gotovo 100 milijuna eura u fondovima Europske unije, a ukoliko bude potrebno bit će osigurano i više.

Ujedno osiguravamo 70 posto novca za naše krajnje korisnike i poljoprivrednike za daljnje grananje sustava te kako bi ovakvim projektima mogli ostvariti višestruko veće prinose i prihode, a time i opstanak poljoprivrednika na ovom području.“ – kazao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je kako je na ovom području samo 2010. godine šteta od poplava iznosila više od 50 milijuna kuna pa je svaka kuna uložena u sustav iznimno vrijedna.

„U današnje vrijeme nužno je adaptiranje na primjetne promjene klime. Upravo gradnjom sustava navodnjavanja omogućit ćemo kvalitetniju i sigurniju poljoprivrednu proizvodnju te pri tomu koristiti naše ogromne vodene potencijale, a na području dunavskog rita imamo gotovo neograničene pogodnosti za navodnjavanje.“ – rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te naglasio kako će se sustavom Baranja upravljati optimalno i racionalno, a u budućnosti će nastojati da cijena bude što manja za korisnike kako bi bili što konkurentniji na domaćem i stranom tržištu.

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić najavio je kako će od listopada županija aplicirati na nove natječaje za još četiri sustava navodnjavanja, a cilj je da se aktivira i onaj u Gatu koji je izgrađen još 2007., ali se nažalost ne koristi. Župan je naime godinama upozoravao tadašnje vladajuće na tu činjenicu i aktivno se zalagao za pokretanje tog projekta.

„Izgradnja sustava navodnjavanja znači budućnost naše županije jer će njima svoje potencijale u poljoprivrednoj proizvodnji uzdići na ozbiljniju razinu. Na sustavima navodnjavanja gradimo viziju i budućnost Osječko-baranjske županije, veliki je to značaj za razvoj poljoprivrede koji označava napredak za naše poljoprivrednike.

Usporedno s izgradnjom sustava navodnjavanja radimo na projektu izgradnje ULO-hladnjače, gdje će proizvođači moći skladištiti svoje proizvode te pričekati pravi trenutak za plasman na domaće i inozemno tržište.“ – zaključio je župan Ivan Anušić.

Facebook Komentari