Sud u Haagu presudu o Arbitraži dostavit će u hrvatsko veleposlanstvo u Haagu, a ondje je neće primiti

Kako N1 neslužbeno doznaje da će sutra u 9 sati Sud u Haagu presudu o Arbitraži dostaviti u hrvatsko veleposlanstvo u Haagu, a ondje je neće primiti u skladu s odlukom o izlasku iz postupka.

Čitanje presude počinje u 14 sati, traje do 16 sati, u njoj će objasniti cijeli arbitražni postupak.

U međuvremenu, u Sloveniji sve više raste napetost, a politička i medijska atmosfera uzavrele su uoči objavljivanja odluke arbitražnih sudaca u Haagu, najavljenog za četvrtak, u konačnici procesa tijekom kojega su se intenzivno bavili slovensko-hrvatskim graničnim prijeporom.

Najviši slovenski političari ovih su dana objavu presude nazivali povijesnim i presudnim danom za svoju državu i pomorsku orijentaciju Slovenije, koja očekuje da će arbitražom dobiti kontakt s otvorenim morem.

“Proglašenje arbitražne presude bit će ‘treća prijelomnica’ u životu naše mlade države. Prva je bila kad se Slovenija osamostalila prije 26 godina, druga kad je 2004. godine ušla u EU i NATO. Treća će se prijelomnica dogoditi u četvrtak, kad će biti određena naša ‘konačna granica’ s Hrvatskom”, kazao je u utorak za mariborski list “Večer” predsjednik parlamenta Milan Brglez, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Ljubljani i potpredsjednik stranke premijera Cerara, koji slovi za odličnog poznavatelja međunarodnih odnosa.

“Pozivam naše građane da u četvrtak i kasnije ne nasjedaju na moguće spinove i lažne vijesti koje će se širiti”, kazao je Brglez te upozorio da treba vjerovati službenoj objavi arbitražnog suda, slovenske vlade i parlamenta.

Premijer Miro Cerar očekivanu je presudu ovih dana u istupima za medije nazivao “povijesnim događajem” za obje države u sporu, ali i “Danom D” za Sloveniju.

Cerar će u četvrtak, u tzv. “gluhoj sobi” ( tehnički zaštićenoj od mogućeg prisluškivanja), u podrumu parlamenta u Ljubljani, nazočiti posebnoj sjednici parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, na kojoj se očekuju i svi drugi politički i stranački lideri.

Sjednicu je, s oznakom visokog stupnja tajnosti, sazvao predsjednik odbora Jožef Horvat, zastupnik oporbenih demokršćana iz stranke Nova Slovenija (NSI), a u cijelosti će biti posvećena objavi arbitražne presude, objavili su slovenski mediji pozivajući se na neslužbene izvore.

Facebook Komentari