Italija traži pomoć oko migranata, prijeti zatvaranjem luka

HRT

Talijanski veleposlanik pri EU-u Maurizio Massari sastao se s povjerenikom EU-a za migracije Dimitrisom Avramopoulosom i rekao mu da je “situacija s kojom smo suočeni ozbiljna i Europa ne može okrenuti leđa”, kazao je izvor u talijanskoj vladi.

Italija traži pomoć Europske unije da pomogne u prihvaćanju afričkih migranata pa je navela mogućnost zatvaranja svojih luka za humanitarne spasilačke brodove s čim bi na određen način pritisnula partnere u EU-u da pomognu u rješavanju tog problema.

“Razmatrala se ideja da se blokira vraćanje humanitarnih brodova koji plove pod stranim zastavama u talijanske luke”, rekao je drugi izvor u talijanskoj vladi za Reuters.

To bi moglo prisiliti partnere u EU-u da ih prihvate jer mnoge od dobrotvornih organizacija koje koriste spasilačke brodove imaju sjedišta u drugim zemljama EU-a, uključujući Maltu i Njemačku, istaknuo je izvor.

“Italija je došla do točke zasićenja”, kazao je on.

U Italiju je ušlo više od pola milijuna migranata morskim putem od 2014. a rekordna 181.000 došla je prošle godine. Ove su godine dolasci porasli na 75.000, što je rast od oko 14 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Facebook Komentari