Potpredsjednik HNS-a Gjurković: U idućih mjesec dana ploča s natpisom Za dom spremni bit će uklonjena

Potpredsjednik Hrvatske narodne stranke Srđan Gjurković tijekom gostovanja u emisiji Veto Sanjina Španovića na N1 televiziji kazao je kako bi u roku idućih mjesec dana ploča u Jasenovcu sa natpisom Za dom spremni trebala biti uklonjena.

“U sljedećih mjesec dana će se rješenje naći jer mi na tome inzistiramo, ali ne preko medija, već razgovaramo i tražimo zajedničko rješenje. Mi smo jasno rekli svoj stav, Za dom spremni ne može biti na toj ploči, premijer se isto jasno po tom pitanju izrazio, i sada se traži rješenje kako tu ploču ukloniti.

Zna se tko je bio gdje u II. svjetskom ratu i to piše u Ustavu da se temeljimo na antifašizmu. Nije dopustivo da fašističke i nacističke poruke budu bilo gdje istaknute, a posebno tako da se mladi ljudi koji su dali život za ovu državu, a to je u biti njima spomen, uopće ne primjete, već se priča o nazivima nedopuštenih totalitarnih režima” – kazao je Gjurković u Vetu.

Upitan kakvo rješenje se to traži, odgovorio je kako “šarafziceg” za uklanjanje ploče postoji, ali da se mora naći rješenje koje bi spriječilo da se takva pitanja ubuduće ne provlače i to kroz potpunu zakonsku regulativu kako bi se ta priča o takvim spomenicima potpuno zatvorila.

“Nije poanta u skidanju jedne ploče, nego u inzistiranju da se takvo što ne ponavlja. Ono što je bilo u Vladi Mosta i HDZ gdje je bilo stalnih opstrukcija, opozicija u vlasti, ovdje u koaliciji HDZ-a i HNS-a nema. Mi sa HDZ-om razgovaramo, ali ne preko medija”, kazao je Gjurković.

Što se tiče najava o postavljanju ploče ustaškom zločincu Juri Francetiću, Gjurković je rekao kako u HNS-u očekuju da nadležne institucije funkcioniraju u skladu sa zakonu.

Upitan jesu li njegove najave da će koalicija HDZ-a i HNS-a dovesti do stavljanja ekstremne desnice i populista na margine ipak pogrešnim, Gjurković je kazao kako se to polako događa.

“Estremni desničari su bili oštri, kritični i glasni jer im naša koalicija ne odgovara, pogotovo prema HDZ-u koji privaća neke vrijednosti koje HNS njeguje. Cijenimo spremnost HDZ-a da krene prema centru, da miče ekstreme od sebe i idu u jednu otvorenost i prihvaćaju različitosti, kao i da dopuste nazavisnim stručnjacima preuzmu odluke u Vladi poput kurikularne reforme”,rekao je Gjurković.

Tvrdi da budućnost HNS-a ovisi upravo o provođenju kurikularne reforme i da očekuju da pilot projekti 2018. već budu u školama i da se reforma vidi na dijelu.

Upitan jesu li ipak Esih i Hasanbegović pobjednici kada se mijenja ime Trga maršala Tita, Gjurković je kazao da “oni, uz dopuštenje gradonačelnika će u tome uspjeti, ali politike koje baziraju sve samo na ideologije, a ne na kvaliteti života su one koje HNS želi maknuti na margine”.

“Došli smo do apsurda da proračun jednog grada ditkira ime trga. To je žalosno i nedopustivo”, rekao je Gjurković.

Facebook Komentari