Krug za Trg pozdravio najavu preimenovanja Trga maršala Tita

Iz Kruga za Trg priopćili su kako pozdravljaju najavu promjene imena Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske iako je njihov početni prijedlog bio da se taj trg nazove Kazališni trg.

Pozdravljamo odluke stranaka i neovisnih lista koje su podržale naše jedanaestogodišnje napore da se promijeni sadašnje ime Trga. Naš početni prijedlog novog starog imena bio je Kazališni trg, ali ne bezuvjetno, pa nemamo ništa protiv novopredloženog imena Trg Republike Hrvatske, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik Kruga za trg Ante Beljo.

Poručio je da će “članovi i simpatizeri Kruga za Trg i dalje činiti sve što je u okviru njihovih demokratskih prava i dužnosti da se zaključci rezolucije Vijeća Europe od 25. siječnja 2006., rezolucije Europskog parlamenta od 2. travnja 2009. i deklaracije Hrvatskoga sabora od 30. lipnja 2006. implementiraju na području cijele Republike Hrvatske i da ne ostanu samo ‘mrtvo slovo na papiru’ nego da budu provedeni u djelo”.

Pojavile su se slične inicijative, i to na sjeveru Hrvatske, u Murskom Središću, koje ima gradonačelnika iz redova HDZ-a.

Na obilježavanju 26. godišnjice zaustavljanja tenkova JNA – kada su iz Hrvatske pokušali ući u Sloveniju, gradonačelnik Damir Srpak istaknuo je kako je, nakon stvaranja samostalne države, došlo novo vrijeme.

Mi danas stojimo u ulici koja se zove Josipa Broza Tita. Znači, dugi niz godina ima jedno totalitarno ideološko ime. Mislim da je vrijeme da se to makne. Moj prijedlog je da se zove Republike Hrvatske.

Znači, ne želimo ideološka imena, želimo imena koja će moći trajati tristo godina i neće nikoga bosti u oko, izjavio je Srpak.

Facebook Komentari